Запустили експеримент з надання послуги підтриманого проживання для ВПО похилого віку: подробиці

Запустили експеримент з надання послуги підтриманого проживання для ВПО похилого віку: подробиці

Міністерство соціальної політики розпочало проведення експериментального проєкту, який дає можливість надавати ВПО похилого віку та особам з інвалідністю соціальні послуги стаціонарного догляду та підтриманого проживання за принципом „гроші ходять за людиною”. 

Про це йдеться на офіційному сайті міністерства.

Як пояснили у відомстві, для отримання послуги підтриманого проживання чи стаціонарного догляду людина, яка її потребує,  подає письмову чи електронну заяву до  органу місцевого самоврядування за місцем проживання або за місцем звернення. Якщо вона не може зробити це самостійно, їй допомагає соціальний менеджер. 

Після укладання договору із надавачем соціальних послуг, людина починає отримувати послугу, а кошти – для сплати за отриману послугу – Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю перерахує їй на банківську картку. За послуги людина самостійно розраховується карткою.

“Водночас органи місцевої влади мають визначити осіб, які б відповідали за реалізацію проєкту та визначати потреби людей, які потребують зазначених послуг”, - йдеться у повідомленні.

На Фонд соціального захисту осіб з інвалідністю покладають функцію формування списку надавачів соцпослуг, учасників проєкту та перерахування бюджетних коштів для забезпечення надання послуг в рамках проєкту. 

“Принцип “гроші ходять за людиною” – це величезна перемога та значна підтримка для того, щоб послуга підтриманого проживання надавалася в громадах та можна було трохи зняти фінансове навантаження із громад та областей. Перед громадами натомість стоїть виклик – побудувати таку інфраструктуру для того, щоб ми могли фінансувати цю послугу. Тобто, щоб у громадах змінити оселі підтриманого проживання за новим форматом, де не 700 людей знаходяться в одному приміщенні, а до 30 людей і з наданням відповідної послуги”, – сказала заступниця міністра соціальної політики Уляна Токарєва. 

Вона наголосила, що Мінсоцполітики буде звертати увагу міжнародних партнерів на цей експериментальний проєкт, щоб вони, за можливості, долучалися до облаштування житла для надання послуги. 

Фінансування соціальних послуг стаціонарного догляду, підтриманого проживання здійснюватиметься за державний кошт. Так, для надання соціальних послуг понад 2300 особам у державному бюджеті передбачили понад 366,8 млн грн на 2024 рік.

Нагадаємо, для переселенців хочуть запустити новий проєкт з субсидії на оренду житла.