The Economist про евакуацію з Покровська: "На вокзалі звук ридання конкурує з писком домашніх тварин"

The Economist про евакуацію з Покровська: "На вокзалі звук ридання конкурує з писком домашніх тварин"

Покровськ готується до неприємного, нового етапу війни. Обласна поліція та місцева адміністрація виїхали. Два супермаркети закрилися, решта, ймовірно, закриються. 19 серпня влада закликала жителів покинути місто.

The Economist поговорив з місцевими мешканцями про евакуацію з Покровська, а також з військовими.

"Місцеві жителі стоять у чергах біля банків і пенсійних відділень, поспішаючи робити справи, поки вони ще можуть. Усередині міста на великій швидкості мчать автомобілі. Багато хто прислухається до порад, їдучи з багажниками, наповненими сімейними реліквіями, холодильниками, ялинками, диванами, кріслами, матрацами і затиснутими на задньому сидінні бабусями", - йдеться у статті.

Зараз армія рф знаходиться в 10 км від міста, зазначає видання.

"На станційній платформі звук ридання конкурує з писком домашніх тварин, затиснутих у сумки та ящики для подорожі на захід. Досить одного питання, щоб викликати сльози. Юлія Костинова зривається, згадуючи, як російська бомба 11 серпня зруйнувала м'ясопереробний комбінат, де вона працювала", - переповідає газета.

The Economist пише, що українське командування по-різному пояснює наступ росіян: "Дехто каже, що снарядів не вистачає, ворог пускає їх у десять разів більше. Інші вказують на російську тактику — невеликі напади піхоти, плануючі бомби, нові види електронної боротьби. Але, схоже, в основі краху лежить виснаження та проблеми з робочою силою".

"Люди не зі сталі, – цитує видання полковника Павла Федосенка. - Українські війська, чисельно переважаючі 4:1, не відпочивають. Деякі залишаються на передовій по 30 або 40 днів поспіль, стиснувшись у лисячих норах за кілька дюймів від смерті".

"Дублін", боєць 59-ї бригади на південний схід від Покровська, знає бійців, які тут вже понад два місяці. За його словами, у двох були інсульти. "Проблеми України ускладнюються "ідіотськими" запитами", - каже він.

Раптове міні-вторгнення України до росії викликає у військових на покровському напрямку змішані почуття.

"Дублін каже, що перші успіхи підняли моральний дух. Але це не тривало. Сподівання, що росія може відповісти переміщенням військ з Покровська, було витіснене усвідомленням того, що це не так. Українські спецслужби підтверджують, що росія перекинула війська з інших ділянок східної лінії фронту, але посилилася навколо Покровська. Тим часом Україна передислокувала підрозділи спецназу до Курська, а Покровський фронт латає неперевіреними формуваннями", - йдеться у статті. "Росіяни все зрозуміли і не ковтають наживку", – скаржиться Дублін.

Скільки ще протримаються, захисники Покровська не говорять. Росіянам можуть знадобитися тижні чи місяці, щоб подолати такі міста, як Мирноград, Селидове та Українськ, які зараз переслідують безпілотники, артилерія та бомбардувальники.

"Просування сповільнилося з 19 серпня, - каже Олександр, командир безпілотника 110-ї бригади, який спостерігає за полем бою з екранів. - Але росіяни мають звичку накидатися на слабкі місця з нищівним ефектом. Коли Покровськ розчавлять, як Маріуполь, Бахмут і Авдіївку, здається лише питанням часу".

"Що буде потім – питання відкрите. Контролю над Покровськом і короткого просування до адміністративних кордонів Донецької області може вистачити володимиру путіну, щоб заявити про політичну перемогу та почати серйозні переговори. Можливо, ні. Багато залежатиме від того, чи зможе Україна втримати частину росії, яку вона зараз займає, як розмінну монету в цих майбутніх переговорах", - підсумовує The Economist.