“Все має піти для житла для ВПО”: Верещук розповіла про зміни, які готує уряд

“Все має піти для житла для ВПО”: Верещук розповіла про зміни, які готує уряд

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій пропонує дозволити громадам використовувати приміщення оптимізованих дитсадків та шкіл як житло для внутрішньо переміщених осіб.

Про це заявила віцепрем’єр-міністерка Ірина Верещук на брифінгу за підсумками Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, повідомляє Укрінформ.

“Разом із громадами та областями ми розпочали інвентаризацію майна. Ви живете в громадах і бачите, як багато є безгосподарного майна. До прикладу, оптимізовані садочки, школи, які не використовуються, але могли б піти під житло для ВПО. Так само як і гуртожитки, ліцеї, навчальні заклади, колишні коледжі, заклади інших форм власності - наприклад, ті, що сьогодні передані до Фонду держмайна, Укрзалізниці. У нас дуже багато об'єктів, які мають юридичного власника, але фактично є безгосподарним”, - зазначила Верещук.

Водночас вона акцентувала на законодавчих обмеженнях щодо використання порожніх приміщень. За її словами, зокрема, будівлі оптимізованих дитсадка та школи можна використати, коли сплине трирічний термін, і тільки за цільовим призначенням.

“Ми хочемо внести зміни до закону і дозволити власникам майна - а власниками садків і шкіл є громади - після спливу одного року почати використовувати його як житло для ВПО, щоб не було потім там якихось зловживань, перекручувань. Все має піти для житла для ВПО, щоб ми первинно зняли величезну проблему”, - додала віцепрем'єрка.

Нагадаємо, серед 2200 об’єктів майна державної та комунальної форми власності, яке можна використати для тимчасового розміщення ВПО, 200 об’єктів уже готові для заселення.