200 об'єктів державної та комунальної нерухомості готові до заселення ВПО, - нардеп

200 об'єктів державної та комунальної нерухомості готові до заселення ВПО, - нардеп

Серед 2200 об’єктів майна державної та комунальної форми власності, яке можна використати для тимчасового розміщення ВПО, 200 об’єктів уже готові для заселення.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповів член Комітету Верховної Ради з питань прав людини Сергій Козир.

За словами парламентарія, нещодавно ВР підтримала у першому читанні законопроєкт, який передбачає аудит усього майна державної та комунальної форми власності, яке може бути використане для тимчасового розміщення внутрішньо переміщених осіб.

У результаті проведеної роботи має з’явитися інтерактивна мапа, на якій вимушені переселенці зможуть самі обирати найбільш комфортне для себе місце проживання.

Козир підтвердив слова іншого нардепа - Руслана Горбенка - що в Україні наразі є 2200 таких об’єктів.

“2200 об’єктів, щодо яких уже проведено аудит, – це багато. Але потрібно визначити їхній стан, цільове призначення, а також чи потребують вони ремонту або добудови. Тепер активно працюємо в цьому напрямі”, – наголосив він.

Він додав, що, за його даними, близько 200 об’єктів уже готові для заселення родин ВПО.

“Надалі будемо визначати категорії осіб, які найперше потребують поліпшення житлових умов, і створювати черги на це житло. Йдеться не лише про соціальну справедливість, але й про забезпечення найбільш постраждалих”,  – зауважив представник Комітету.

Наразі, додав він, законопроєкт доопрацьовують. Голови військових адміністрацій проводять аудит об’єктів та надають зворотний зв'язок.

“Можемо сказати, що імплементація цього закону вже розпочалася”, - сказав Козир.

Щодо визначення найбільш постраждалих осіб, то, за його словами, передовсім ідеться про людей з дітьми, людей пенсійного віку, осіб з інвалідністю, багатодітні родини, а також родини ВПО, що втратили члена родини, який захищав Україну.

Нагадаємо, Сєвєродонецька МВА створила комісію, яка вивчить та обстежить вільні приміщення у Дніпропетровській області щодо можливості їхнього використання під житло для розміщення ВПО.