Україна відновлює експорт електроенергії до сусідніх країн: названа дата

Україна відновлює експорт електроенергії до сусідніх країн: названа дата

Україна відновлює експорт електроенергії до сусідніх країн, оскільки в енергосистемі виник профіцит потужності.

Про це повідомляє Укренерго.

Компанія зазначає, що відучора в Україні почала спадати спека, і на ранок п’ятниці, 23 серпня, – суттєво знизилося споживання.

"Крім того, з планового ремонту вийшов енергоблок однієї з атомних електростанцій. Це зумовлює профіцит потужності в українській енергосистемі у денні години, коли активно працюють сонячні електростанції. Задля уникнення аварій, енергосистема має працювати збалансовано – кількість виробленої енергії в кожну хвилину має відповідати кількості спожитої", - йдеться у повідомленні. 

Укренерго наголошує, що способів подолання профіциту може бути два:

  •  обмеження генерації українських сонячних електростанцій;
  • відновлення експорту електроенергії в денні години.

"Враховуючи економічну недоцільність обмеження роботи СЕС, починаючи з 25 серпня Україна планує відновити експорт електроенергії до сусідніх країн. Вже завтра буде проведений аукціон на доступ до міждержавних перетинів у напрямках Румунії, Угорщини та Молдови. Це дозволить уникнути обмежень для українських виробників електроенергії", - йдеться у повідомленні

Укренерго зауважує, що експорт буде відбуватись виключно в період профіциту – під час активної роботи сонячних електростанцій.

"У періоди максимального споживання, коли потужності в енергосистемі недостатньо, експорт електроенергії з України здійснюватися не буде", - підкреслюється у повідомленні.

Міністерство енергетики заявило, що атомний блок, який вийшов з ремонту достроково, підключать до енергосистеми сьогодні, 23 серпня. Він додасть 1000 МВт потужності та стабільності енергосистемі й дозволить не застосовувати обмеження енергопостачання для споживачів.

Нагадаємо, росія протягом весни й початку літа 2024 року знищила 9,2 ГВт генерації електроенергії в Україні. Відключення електроенергії за графіками розпочалися з травня і особливо жорсткими були у липні під час спекотної погоди.

Очікується, що відключень вдасться уникнути протягом вересня і жовтня, але з настанням опалювального сезону графіки відключень поновлять. За оцінками експертів, ситуація з електроенергією взимку може бути така сама, як у липні, або навіть гірша.