За причетність до псевдореферендуму оголосили у розшук ексдепутатку “лнр” та підприємицю з Луганщини

За причетність до псевдореферендуму оголосили у розшук ексдепутатку “лнр” та підприємицю з Луганщини

СБУ завершила досудове розслідування у справах двох колаборанток, які взяли участь в організації фейкового “референдуму” у вересні 2022 року на Луганщині.

Про це повідомляє 3 управління ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях - м. Сєвєродонецьк.

Одна із них як член “парламенту” сприяла легалізації окупаційного “референдуму”, друга - безпосередньо займалась його проведенням.

Слідство встановило, що луганчанка Олена Фарахова с 2014 року підтримувала російську агресію й працювала в органах окупаційного “міністерства юстиції лнр”. Через псевдовибори 2018 року вона стала депутаткою “народної ради” самопроголошеної "лнр".

“20 вересня 2022 року за завданням кремля на позачерговому засіданні цього органу вона проголосувала за “закон о референдуме лнр по вопросу о вхождении в состав рф на правах субъекта рф”.  Цей “документ” рашисти використали як підставу для злочинного “референдуму” на захопленій території Луганської області”, - розповіли в СБУ.

Також СБУ зібрала докази добровільної співпраці з ворогом підприємиці зі Старобільщини. Вона долучилась до організації фіктивного референдуму у якості “члена дільничної комісії Старобільського району лнр”: працювала на виборчій дільниці, ходила з урною по домівках місцевих мешканців, рахувала голоси, складала протокол тощо.

Обом зловмисницям інкримінують колабораційну діяльність та умисні дії з метою зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією, вчинені за попередньою змовою групою осіб (ч. 5 ст. 111-1 та ч. 2 ст. 110 Кримінального кодексу України).  Їм загрожує до 10 років тюрми.

Наразі колаборантки перебувають у розшуку за злочини проти національної безпеки України.

Розслідування проводили слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Луганської обласної прокуратури.

Нагадаємо, 5 років отримала організаторка “референдуму” на Луганщині, яка приїхала до Києва за соцвиплатами.