рф передислокувала декілька підрозділів з Покровського напрямку – в ISW назвали причину

рф передислокувала декілька підрозділів з Покровського напрямку – в ISW назвали причину

Ймовірно, що російське військове командування могло передислокувати обмежені підрозділи, які призначені для наступальної операції на Покровському напрямку, на Курщину для захисту від українського вторгнення.

Про це йдеться у звіті Інститута вивчення війни (ISW) за 31 серпня.

Зазначено, що російські джерела, зокрема й користувачі соцмереж, 14 і 17 серпня стверджували, що з Покровського напрямку в Курську область передислокували принаймні роту 15-ї окремої мотострілецької бригади рф (це 2-а загальновійськова армія (ЦВО), ЦВО).

До того ж деякі російські та українські спільноти теж заявили, що невизначені підрозділи 15-ї ОМСБр передислокувалися в Курську область.

Аналітики ІSW бачили звіти про те, що підрозділи бригади діють на схід від Покровська в середині серпня.

OSINT-організація Evocation.info, яку очолюють волонтери, 19 серпня заявила, що рф також передислокувала частини 1-ї "Слов’янської" мотострілецької бригади (1-й армійський корпус "днр" (АК) з Донецького напрямку в Курську область.

Фахівці ISW не знайшли підтверджень, що передислоковані елементи раніше брали участь у бойових діях на передовій лінії на Торецькому або Покровському напрямках, які вважаються пріоритетними для рф.

Ймовірно, що ці передислоковані частини були резервними. Так російське командування мало намір використати їх для посилення свого угруповання на цих напрямках та відвернення загрози передчасного завершення операції.

Аналітики Інституту вивчення війни звернули увагу, на те, що рішення передислокувати обмежені підрозділи в Курську область (замість залучення до операції із захоплення Покровська чи Торецька) свідчить про те, що російське військове командування не змогло повністю ізолювати свої пріоритетні наступальні операції в Донецькій області від потреби в живій силі.

ISW наголошує: російське командування досі ухилялося від передислокації сил, запланованих для участі в наступальних операціях на Торецькому чи Покровському напрямках. Зокрема поки що командування стягувало сили з менш пріоритетних напрямків: півночі Харківської області, лінії Куп’янськ — Сватове —Кремінна та заходу Запорізької області.

В Інституті також зазначили, що передислокація обмежених частин 15-ї та 1-ї мотострілецьких бригад не матиме миттєвого впливу на бойову обстановку на Покровському чи Торецькому напрямках. Але далі можна очікувати подібних рухів.

Нагадаємо, що експерт надав свої прогнози щодо наступу на Покровськ та назвав, звідки планує просуватися ворог.