Складна ситуація в енергетиці України може тривати ще 2 роки – експерт

Складна ситуація в енергетиці України може тривати ще 2 роки – експерт

рф продовжує регулярно атакувати енергетику України та завдати таким чином збитків економіці країни.

Про це пише 24 канал з посиланням на слова заступника директора Асоціації енергетичних та природних ресурсів Андрій Закревський.

Андрій Закревський розповів, що Україна розробила план, як зменшити вплив російських атак на вироблення електроенергії (мова йде про маневрову розподільчу енергетику).

Згідно з його слів, було створено конкурс на найвигіднішу ціну за вироблену електроенергію, яка буде балансувати сонячну, вітрову та атомну енергетику.

Наприклад, якщо атомний реактор виробляє більше ніж це потрібно споживачам у певний період дня, то його доводиться повністю відключати. Або якщо сонячного світла (з різних причин) недостатньо, то виникає дефіцит електроенергії, який необхідно перекривати іншими методами виробництва.

"Працювати із надлишком чи нестачею можна, застосовуючи експорт чи імпорт електроенергії. У будь-який момент Україна зможе закупити її у Європи чи Європа у нас. Раніше були випадки, коли ми не могли експортувати енергію, однак її було у надлишку, через що доводилось відключати атомні реактори," - пояснив Закревський.

Він додав, що такий процес було складно збалансувати, адже не було "маневрової енергосистеми". Проте нещодавно це стало можливо, але лише за добу після її запуску Росія завдала удар по українській енергетиці.

Заступник директора Асоціації енергетичних та природних ресурсів додав, що через 2 роки енергетика в Україні може стати невразливою, адже з'являться сотні місць, де її вироблятимуть.

Є ймовірність, відбудеться децентралізація енергосистем, що значно ускладнюватиме атаки противника.