МЗС: Монголія не арештувала путіна і розділила відповідальність за його воєнні злочини

МЗС: Монголія не арештувала путіна за ордером МКС і розділила відповідальність за його воєнні злочини

Уряд Монголії завдав удару по Міжнародному кримінальному суду та системі міжнародного кримінального права, оскільки не організували арешт президента рф володимира путіна за ордером.

Про це заявив речник МЗС Георгій Тихий.

"Невиконання урядом Монголії обов’язкового порядку МКС на арешт путіна є важким ударом по Міжнародному кримінальному суду та міжнародній системі кримінального права. Монголія дозволила обвинуваченому злочинцю уникнути правосуддя, тим самим розділивши відповідальність за його воєнні злочини. Ми будемо працювати з партнерами над тим, щоб це мало слідки для Улан-Батора», – заявив він.

Нагадаємо, 2 вересня путін вперше з 2022 року прибув з візитом до країни, яка ратифікувала Римський статут – головний документ роботи Міжнародного кримінального суду в Гаазі. Він регулює його роботу, визначає види покарання і функції Асамблеї держав-учасників.

Статут визначає повноваження суду в Гаазі з розслідування масштабних злочинів: геноциду, злочинів проти людства, військових злочинів. Після ратифікації Римського статуту держава стає учасником Міжнародного кримінального суду, а злочини її громадян або вчинені на її території – підсудними суду в Гаазі.

17 березня 2023 року МКС видав ордер на арешт путіна та уповноваженої з прав дитини у рф Марії Львової-Бєлової за співучасть у викраденні дітей з України.

Відтоді путін уникав візитів у країни, які ратифікували Римський статут, зокрема він не приїхав у ПАР і Бразилію. За інформацією Bloomberg, путін отримав гарантії перед запланованим візитом до Монголії, що його не заарештують за ордером МКС.