У Зеленського буде останній шанс переконати Байдена дозволити бити вглиб рф, - The Economist

У Зеленського буде останній шанс переконати Байдена дозволити бити вглиб рф, - The Economist

У президента України Володимира Зеленського скоро буде останній шанс переконати президента США Джо Байдена дозволити удари вглиб рф, коли вони зустрінуться наступного тижня у Нью-Йорку на полях щорічної Генеральної асамблеї ООН.

Про це пише The Economist.

Видання нагадує, що у минулому США наводили причину заборони Україні використовувати американську зброю проти цілей у росії тим, що це могло спровокувати ескалаційну відповідь Кремля, яка в кінцевому підсумку призвела б до ще більшої шкоди Україні і навіть до того, що росія вдалася б до ядерної зброї. Однак останніми місяцями США наголошують на нових причининах стримування України.

"Неназвані чиновники припустили, що адміністрація Байдена не хоче поставити під загрозу "перезавантаження відносин з Москвою" в якийсь момент у майбутньому. Інші офіційні особи стверджують, що дозвіл Україні використовувати ATACMS, систему більшого радіусу дії, ніж HIMARS, проти цілей у росії не змінить стратегічної картини, оскільки цілей у радіусі недостатньо. Мовляв росія перемістила більшість літаків, які використовуються для запуску потужних плануючих бомб, на аеродроми за межами радіусу дії ракети ATACMS 300 км, і що це все одно дефіцитний ресурс, який краще використовувати проти цілей у Криму", - пише The Economist.

Проте видання підкреслює, що колишній командувач американськими силами в Європі Бен Ходжес писує цю заборону як "постійне виправдання, яке вводить в оману та є неточним". Незрозуміло, наприклад, чому кількість ATACMS має бути обмеженою для України, адже детальний звіт української консалтингової фірми Defence Express свідчить про те, що Америка, ймовірно, має запаси щонайменше 2500 ракет, які вперше були прийняті на озброєння більше 30 років тому.

Твердження про недостатню кількість цінних цілей також викликає сумніви. Інститут вивчення війни, вашингтонський аналітичний центр, стверджує, що "українські удари дальньої дії по російських військових об’єктах у тилу росії мають вирішальне значення для погіршення російського військового потенціалу: "Надана зброя дозволить українським силам завдавати ударів по широкому спектру важливих цілей, які підтримують військові зусилля росії".

Інститут оцінює, що близько 250 військових об’єктів знаходяться в зоні дії ATACMS, з яких лише 17 є аеродромами. Багато з них є великими військовими базами, станціями зв’язку, логістичними центрами, складами палива та складами боєприпасів, які було б важко перемістити без серйозних наслідків для військових зусиль Росії.

Ходжес, який залишається старшим радником НАТО з матеріально-технічного забезпечення, каже, що "немає жодних моральних чи правових причин не досягати цих цілей". Він стверджує, що пан Байден отримує багато порад від чиновників епохи Обами, які неодноразово помилялися щодо росії. Якщо пан Байден не передумає, "його спадщина буде заплямована", впевнений Ходжес.

Військовий історик сер Лоуренс Фрідманпогоджується: американці "потрапили в пастку, яку вони самі створили, і вони не знають, як з неї вибратися". Але містер Байден, за його словами, "упертий старий".

Нагадаємо, минулого тижня міністр оборони Рустем Умєров і голова Офісу президента Андрій Єрмак представили у США список об'єктів в глибині рф, по яким Україна повинна завдати ударів.