МВФ спонукатиме Україну девальвувати гривню і підвищити більше податків, - Bloomberg

МВФ спонукатиме Україну девальвувати гривню і підвищити більше податків, - Bloomberg

МВФ планує спонукати Україну девальвувати гривню швидшими темпами і розглянути можливість збільшення ширшого спектру податків.

Про це пише Bloomberg з посиланням на свої джерела, зазначаючи, що ці пропозиції МВФ пов'язані з допомогою закрити дефіцит бюджету у розмірі $15 млрд.

Видання нагадує, що державні фінанси України були підтримані близько $122 млрд міжнародної допомоги від США, Європейського Союзу та інших союзників, а також МВФ. Але за останніми оцінками прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, країна все ще стикається з дефіцитом бюджету в розмірі $15 млрд у наступному році, який ще не заповнений фінансовими зобов’язаннями донорів.

"Щоб допомогти закрити цю діру, МВФ планує спонукати центральний банк України девальвувати гривню швидшими темпами та пом’якшити свою монетарну політику на тлі помірної інфляції. Ці кроки покликані збільшити надходження до бюджету України в національній валюті та здешевити запозичення для Мінфіну", - пише Bloomberg

За даними джерел видання, МВФ також розкритикував план уряду України щодо підвищення кількох податків "як надто м’який і закликав уряд президента Володимира Зеленського розглянути можливість збільшення ширшого спектру податків".

"Однією з можливих пропозицій є підвищення податку на додану вартість із нинішніх 20%", - кажуть джерела.

Нагадаємо, український парламент не спромігся ухвалити закон, який би збільшив низку податків. Рада провалила голосування за проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану, законопроєкт 11416-д набрав усього 224 голоса. Його відправили на повторне перше читання. 

Проте після того, як законопроєкт переробили, заплановані надходження від підвищення податків знизилися до 30 млрд грн з 125 млрд грн, які запитував Мінфін для покриття дефіциту бюджету. В наступному році ця сума надодження від податків також зменшена 127 млрд грн з 340 млрд грн.