США не нададуть дозволів бити по рф навіть після ударів росіян по Полтаві і Львову

США не нададуть дозволів бити по рф навіть після ударів по Полтаві і Львову

У Білому домі вважають помилковим твердження про те, що Україна за допомогою ATACMS зможе вразити більшість військової авіації, з якої росія завдає ударів по українській території.

Про це заявив радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки США Джон Кірбі, повідомляє "Голос Америки".

Відповідаючи на запитання про те, чи можлива зміна політики США щодо далекобійних ударів углиб росії з огляду на чергові атаки РФ, зокрема, по Полтаві і Львову, де загинули цивільні, Кірбі зазначив, що наразі "немає оголошень про жодні зміни".

При цьому він додав, росія вже перебазувала свої літаки дал вглиб країни, і українські військові не змогли б їх вразити навіть з далекобійної зброї.

"В нашій політиці щодо ударів вглиб росії та по території росії нічого не змінилося. Я також вважаю важливим зазначити, якщо можна, що 90% літаків, які росія використовує для керованих авіабомб та ракетних ударів дальньої дії, ми підрахували це, – 90% з них розташовані за межами 300 кілометрів від українського кордону, глибоко всередині росії. Тож твердження, мовляв, ми просто дамо їм (українцям - ред.) АTACMS і скажемо - "гаразд!" І вони зможуть вразити більшість російських літаків на авіабазах, звідки ведуться удари по Україні, – є неправдою. Це помилковий аргумент", – заявив Кірбі.

Водночас він зазначив, що США продовжують працювати над посиленням української ППО:

"Те, що робить путін, – він завдає ударів по цивільній інфраструктурі, намагається, особливо напередодні зими, вивести з ладу енергетичні мережі. Це огидно. На жаль, це його метод. Це не щось нове, чого він не робив раніше. Нічого не змінилося в нашій позиції, що Україна повинна мати можливість використовувати наявні інструменти, аби захистити себе. І саме тому протиповітряна оборона продовжує залишатися важливою темою в цих безпекових пакетах, які ми надаємо, щоб вони могли допомогти захиститися від цих атак на їхню енергетичну інфраструктуру".

Нагадаємо, представники української влади представили у Вашингтоні список цілей вглибині рф, по яким Україна може завдати ударів у разі надання такого дозволу.

Ексдиректор з питань Китаю в міністерстві оборони США (2005-2006 рр) Джозеф Боско вважає, що президент США Джо Байден "прирік Україну на тривалу війну на виснаження і, можливо, на повільну національну смерть, через повільне постачання зброї США та ненадання дозволу на її використання".