Експерт розповів, де буде найгірша ситуація з електрикою наступної зими

Експерт розповів, де буде найгірша ситуація з електрикою наступної зими

В Україні об’єднана енергосистема, в який є кілька слабких місць. Саме там взимку буде найгірша ситуація.

Таку заяву зробив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко в інтерв'ю.

Згідно з його слів, йдеться про Харків, Одесу та Київ.

“Це великі міста, Харків взагалі під прямим вогнем. Будь-яка підстанція і будь-яка генеруюча потужність може бути в будь-який момент розбита. Там найвищі ризики військові", - сказав Харченко.

Він пояснив, що Київ і Одеса — це величезні пункти споживання. Зокрема в Одесі генерації власної майже немає, наразі там встановлюються генеруючі потужності, які "дай боже прикриють водопостачання".

"Це буде дуже добре, якщо вони встигнуть запустити те, що має закрити водопостачання і хоча б половину теплопостачання на місто. Бо це критично важливі речі”, - пояснив Олександр Харченко.

А от Київ, як зазначив експерт, - це шалено дефіцитне місто: колись, щоб забезпечити його електроенергією, будували Чорнобильську АЕС.

“В Києві не вистачає взимку 700-900 мегават потужності, які треба завести ззовні. Якщо їх немає звідки завести, давайте будемо відвертими, якщо Київ відрізати від зовнішнього енергопостачання, кияни сидітимуть без світла по 16 годин на добу, і це буде нормально”, - заявив директор Центру досліджень енергетики.