Вимушене переміщення луганчан може стати загрозою втрати унікальності культури території, – Мінкульт

Вимушене переміщення луганчан може стати загрозою втрати унікальності культури території, – Мінкульт

Директорка Департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій Міністерства культури та інформаційної політики Діана Трима заявила, що вимушене переміщення в період повномасштабної війни є загрозою втрати культурної унікальності територій, які на сьогодні окуповані рф.

Про це вона сказала під час форуму "Жива спадщина України", передає Укрінформ.

За її словами, люди, які є носіями складової української культури, були вимушені виїхати з окупованих територій. "А ми говорили попередньо, що нематеріальна спадщина базується на людях. І під час переміщення ці люди вимушені інтегруватися в інші культурні середовища. Чи накладає це вплив на ті традиції й ту культуру, носієм якою є людина? Так, дійсно накладає. Це є загрозою втрати унікальності культури територій, які на сьогодні окуповані", – сказала Трима.

Вона додала, що в Україні існує організація “Кримський дім”, яка є фізичною точкою поєднання носіїв кримської культури, але Україна не має такої точки дотику для носіїв культури нині окупованих територій Донецької та Луганської області.

"А це дуже багаті території за своєю культурною спадщиною та традиціями. Це є важлива складова української культури", – відзначила Трима.

Нагадаємо, керівник Луганської ОВА Артем Лисогор повідомляв, що окупанти повністю зруйнували 14 закладів культури у Луганській області, 47 мають значні пошкодження.