Зеленський довго і детально пояснював Блінкену і Леммі, чому Україні потрібно бити по рф, - Bloomberg

Зеленський довго і детально пояснював Блінкену і Леммі, чому Україні потрібно бити по рф, - Bloomberg

США та Велика Британія дали зрозуміти, що вони відкриті до прохання України використати надану Заходом зброю для глибшого удару по hосії, незважаючи на побоювання, що це може призвести до подальшої ескалації конфлікту, який триває вже третій рік.

Bloomberg пише, що під час візиту до Києва в середу перші дипломати двох країн - державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі, не виключили погодження прохання президента Володимира Зеленського.

Вони сказали, що президент США Джо Байден обговорить це питання детальніше під час зустрічі з прем’єр-міністром Кейром Стармером у Вашингтоні пізніше цього тижня.

За словами людей, обізнаних із ситуацією, це поєднувалося з позицією деяких союзників України дозволити сусіднім членам НАТО збивати російські ракети та безпілотники в українському повітряному просторі, перш ніж вони увійдуть у їхній.

Досі США виступали проти використання наданої американської зброї для ураження цілей, розташованих глибше в росії, посилаючись на побоювання, що це може лише поглибити конфлікт. Але Вашингтон і Лондон змінили свій тон у ті дні, коли вони звинуватили Іран у відправці балістичних ракет до росії.

Леммі заявив на прес-конференції в Києві, що цей крок був "значною та небезпечною ескалацією".

"Я збираюся повернути цю дискусію до Вашингтона, щоб поінформувати президента про те, що я почув", — сказав Блінкен на тому ж брифінгу. "Ми пристосовувалися до того, як змінювалися потреби, як змінювалося поле бою, і я не сумніваюся, що ми продовжимо це робити".

Спільний візит Блінкена та Леммі мав на меті почути план Зеленського щодо глибшого удару по території росії та обговорити його довгострокову стратегію на наступний рік. Це включало бажання краще зрозуміти, на що Київ хоче націлитися і чому.

"Зустріч Блінкена, Леммі та Зеленського тривала довше, ніж планувалося, і український президент детально пояснив, чому Україні потрібно завдати удару всередині росії, за словами особи, знайомої з питанням, яка побажала залишитися анонімною під час обговорення приватних розмов. За її словами, Зеленський сказав їм, що Україну цікавлять лише військові цілі, і обговорив плани своєї країни на найближчі місяці", - пише Bloomberg.

Перед зустріччю з Блінкеном і Леммі Зеленський заявив, що посилить свою пропозицію пом’якшити обмеження на зброю на зустрічі з Байденом цього місяця в Нью-Йорку, де світові лідери зберуться на щорічні дебати на високому рівні в Генеральній Асамблеї ООН.

"На жаль, це залежить не від мого оптимізму, це залежить від їх оптимізму", – сказав Зеленський журналістам у середу.

Офіс президента у своєму повідомленні про зустріч Зеленського Блінкена і Леммі також повідомив, що "президент поінформував про ситуацію на передовій та першочергові потреби Сил оборони. Окремо він наголосив на тому, що для України важливо якнайшвидше отримати дозвіл на застосування далекобійної зброї, наданої США та іншими партнерами".

Нагадаємо, 11 вресня державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі були з візитом у Києві.