"Ми ж не дуракі": Зеленський назвав деструктивним бразильсько-китайський мирний план

"Ми ж не дуракі": Зеленський назвав деструктивним бразильсько-китайський мирний план

Президент Володимир Зеленський розкритикував бразильсько-китайський мирний план по припиненню війни в Україні.

Про це він сказав в інтерв'ю бразильському виданню Metrópoles.

Зеленський згадав про зустріч із президентом Бразилії Інасіо Лула да Сілвою і наголосив, що був з ним дуже відвертим і відкритим. І сказав, що "хотів би побачити у його досвіді розуміння того, що відбувається, а не просто політичне примирення".

"Примирення чого? Що значить просто сісти і поговорити? (з путіним – ред.). Він вбивця… Він повинен робити кроки, показувати, що він хоче закінчення війни. Не можна казати просто, що ми повинні робити кроки один одному на зустріч. Що за "один одному"?. Він зайшов, убив людей, захопив територію, а тепер Лула каже давайте хай вони поговорять", - зазначив Зеленський.

"Якщо би Лула підтримував нас, то він допоміг би зупинити війну. І ще більше була б підтримка такої великої країни як Бразилія, яка має окремий вплив, дуже великий. У нас війна з росією. Ви підтримуєте війну, або не підтримуєте війну. Якщо не підтримуєте, то допоможіть нам зупинити… Хай Україна піде на компроміс. Який компроміс? Просто віддати свою землю, забути, що вони вбивають наших людей? В чому компроміс? Це просто неприйнятні речі.. Тому я вважаю, що це деструктивно", - наголовис він.

Зеленський вважає, що китайсько-бразильська позиція також деструктивна.

"Я казав Лулі, ми передавали китайській стороні, давайте разом сідати, давайте розмовляти, ви нам не вороги і ми вам не вороги. Чого ви раптом вирішили, що ви повинні приймати сторону росії, або бути десь посередині. Посередині чого? Ми не воюємо посередині, ми не воюємо на кордоні. Ви повинні зупинити русскіх. Як можна пропонувати, ось наша ініціатива. І нічого нас не запитав. А росія тут вмикається і каже, ми підтримуємо бразильсько-китайську ініціативу. Ми ж не дуракі, для чого цей театр? Тобто ви проговорили з росією якусь ініціативу, висунули і кажете, давайте таку ініціативу. Це точно не про справедливість, не про цінності, це точно без поваги до України", - заявив Зеленський.

Бразильсько-китайський мирний план: що відомо

23 травня цього року очільник МЗС Китаю Ван Ї і головний радник президента Бразилії Селсо Аморім погодили план припинення російсько-української війни під час зустрічі у Пекіні.

Цей план містить шість пунктів, а не 12, як у китайському плані, який КНР оприлюднила на річницю вторгнення рф в Україну - 24 лютого 2023 року.

Бразильсько-китайський мирний план містить:

  • заклики до "деескалації" та утримання від "роздмухування вогню";
  • акцент на переговорах як "єдиному життєздатному рішенню кризи";
  • заклики до запобігання гуманітарній кризі, захисту цивільного населення і обміну полоненими;
  • запобігання розповсюдженню ядерної зброї та захисту АЕС;
  • захисту стабільності глобальних промислових ланцюгів і ланцюгів поставок.

Російський диктатор володимир путін вже підтримав цей план і заявив, що бачить Бразилію і КНР посередниками у переговорах з Україною.