Британський міністр про візит у Київ: "Тут панує бліц-дух і національні зусилля. Зеленський - сучасний герой"

Британський міністр про візит у Київ:  "Тут панує бліц-дух і національні зусилля. Зеленський - сучасний герой"

Британія та Америка повинні дати Україні необхідну зброю, щоб "перемогти у протистоянні з росією перед ключовою зимою бойових дій".

Про це заявив міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі, який нещодавно повернувся з Києва, повідомляє The Telegraph.

В інтерв’ю The Telegraph у Києві Леммі наголосив на важливості дати Україні те, що їй потрібно для перемоги в конфлікті, сказавши: "Це вирішальний період у боротьбі, тому що ви налагоджуєте речі, щоб перешкодити росії отримати перевагу взимку. Звичайно, ми тут також у той час, коли абсолютно ясно, що росія посилює ескалацію зі своїм другом Іраном, забираючи партію балістичних ракет. Балістичні ракети, які будуть використані взимку, на жаль, проти українського народу, і це коштуватиме їм життя. Тож, звісно, ​​ми тут, щоб розробити стратегію, щоб зрозуміти, як ми можемо надати українцям можливість перемогти та що для цього потрібно".

Говорячи про свої враження від Києва, де Леммі був вперше, він сказав: "Ви розумієте, що тут панує бліц-дух. Це національні зусилля. Справа не лише в політиках, а й у всьому народі, який сповнений рішучості боротися за свою країну та протистояти цьому сучасному імперіалізму, про який багато хто з нас думав, що бачив задвірку минулого століття".

Леммі висказався також і про українського президента Володимира Зеленського: "Я дуже поважаю Зеленського. Він сучасний герой. Його артикуляція зблизька неймовірна. Відчуття командування полем бою та тим, що відбувається, величезне. Його стійкість перед обличчям душевного болю, очевидна. І, звичайно, він використовує кожну секунду будь-якої взаємодії з таким західним лідером, як я, щоб досягти щось більшого. Це його робота. І я абсолютно впевнений, коли вийду на пенсію — він трохи молодший за мене — що він стане одним із найбільш вражаючих людей, яких я зустрічав у своєму житті". 

Нагадаємо, 11 вресня державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі були з візитом у Києві.

Очікується, що переговори між прем'єром Британії Кейром Стармером і президентом США Джо Байденом у Білому домі в п’ятницю включатимуть обговорення того, чи дозволити Україні запускати ракети Storm Shadow по росії.

Натомість російський диктатор володимир путін 12 вересня заявив, що НАТО і росія будуть у стані війни, якщо Києву буде дозволено використовувати зброю більшої дальності по рф.

Два джерела повідомили The Times, що США можуть дозволити Україні використовувати британську та французьку зброю великої дальності, але не американську балістичну ракету ATACMS на території росії.