Україна стала першою у світі країною за рівнем смертності й останньою за народжуваністю, – звіт ЦРУ

Україна стала першою у світі країною за рівнем смертності й останньою за народжуваністю,  – звіт ЦРУ

Україна посіла першу сходинку у рейтингу країн з найвищим рівнем смертності та останню сходинку у рейтингу країн за показником народжуваності.

Про це йдеться у звітах Центрального розвідувального управління США (ЦРУ) про глобальну статистику смертності й народжуваності у світі.

У списку країн з найвищим рівнем смертності Україна стоїть на першому місці - смертність становить 18,6 на 1000 осіб, на другому - Литва, на третьому - Сербія. Також у першу десятку країн з найвищим рівнем смертності входять росія і Білорусь - на 9 і 10 місці.

Щодо рівня народжуваності, то Україна на останній сходинці серед усіх країн світу. Народжуваність в Україні становить 6 новонароджених на 1000 осіб.

В десятці аутсайдерів світу за рівнем народжуваності також входять Японія, Монако, Італія і Греція.

За загальним коефіцієнтом народжуваності Україна на 224 місці, коеффіцієнт складає 1,22 дитини на одну жінку. Найнижчий показник у світі - 227 сходинка - у Тайваня - 1,11 дитини на одну жінку. Найвищий показник - Нігер - 6, 64 дітей на одну жінку.

"Загальний коефіцієнт народжуваності є більш прямим показником рівня народжуваності, ніж загальний коефіцієнт народжуваності, оскільки він стосується народжуваності на одну жінку", - підкреслюють у ЦРУ.

У рейтингу за темпами зростання населення Україна знаходиться на 24 місці, випереджаючи росію і низку європейських країн.

Темп зростання населення порівнює середньорічну відсоткову зміну чисельності населення внаслідок надлишку (або дефіциту) народжуваності над смертністю та балансу мігрантів, які в’їжджають і залишають країну. Показник може бути позитивним або негативним. Наприклад, у Польщі негативний показник - 1, в рф також негатианий - 0,49.

Щодо очікуваної тривалостя життя, Україна на 173 місці серед усіх країн, очікувана тривалість життя українців - 70,5 років. На останньому місці Афганістан - 54,4 роки, на першому місці Монако - 89, 8 років.

Нагадаємо, у Центрі Разумкова вважають, що населення України станом на кінець квітня 2024 року становить близько 25 млн людей, за кордоном перебувають від 6,5 млн до 10 млн українців.