Україна повернула з російського полону 49 українців, деякі з них захищали Луганщину (ФОТО)

Україна повернула з російського полону 49 українців, деякі з них захищали Луганщину (ФОТО)

Україна повернула з російського полону 49 громадян, серед яких 23 - це жінки не тільки військові, а й цивільні.

Про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

"Цей обмін особливий, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону наших жінок: їх серед звільнених 23. Зокрема це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення. Вдалося звільнити також жінок, які зазнали негуманного поводження зокрема через примусову участь у так званому "судовому процесі" над захисниками Маріуполя", - йдеться у повідомленні.

Також вийшла на волю кримськотатарська активістка Леніє Умерова, захоплена росіянами під час перетину кордону Грузії. Додому повернувся також Герой України полковник медичної служби Віктор Івчук, який керував військовим шпиталем у Маріуполі в найважчі часи.

Серед звільнених 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів. Восьмеро - представники ЗСУ (зокрема двоє з ТрО), двоє з Нацполіції, четверо прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та Азовсталі з Нацгвардії. Решта семеро - цивільні.

"Звільнені оборонці захищали нашу землю на Донецькому, Луганському, Херсонському напрямках", - зазначається у повідомленні.

Омбудсмен Дмитро Лубінець уточнив, що також звільнили частину захисників і захисниць "Азовсталі".

"Стан здоровʼя повернутих дуже тяжкий, багато з них втратили десятки кілограмів ваги", - наголосив він.