Україна не може створити боєздатні підрозділи через нестачу і затримку західного озброєння, - ISW

Україна не може створити боєздатні підрозділи через нестачу і затримку західного озброєння, - ISW

Україна вжила заходів для усунення нестачі людських ресурсів у ЗСУ, але затримки та недостатність західної військової допомоги продовжують обмежувати її здатність створювати ефективні бойові підрозділи.

Про це йдеться у звіті ISW.

ISW давно оцінює, що здатність України захищатися від російських наступальних операцій значною мірою залежить як від надання військової допомоги Заходом, так і від зусиль України відновити існуючі підрозділи та створити нові, цьому приділили значну увагу.

"Українські сили частково пом’якшили брак артилерійських боєприпасів, який виник через затримки надання західної допомоги, використовуючи безпілотники (FPV) для придушення атак російської піхоти та бронетехніки, але поточні безпілотники FPV не в змозі компенсувати тактичні вимоги традиційних бойових дій, зокрема артилерії", - зазначається у звіті.

Україна зробила кроки для збільшення внутрішнього виробництва 155-мм артилерійських боєприпасів, але їй довелося будувати ці галузі здебільшого з нуля під час війни. З 2022 року Україна також працює над збільшенням виробництва бронетехніки, включно з бронетранспортерами (БТР), але Україна не може виробляти готові танки.

"США та інші іноземні союзники, ймовірно, можуть значно підвищити ефективність зусиль з формування та відновлення українських сил, надавши українським силам більше механізованого обладнання, такого як бронетранспортери M113, бойові машини піхоти Bradley та основні бойові танки. Українська 155-та піхотна бригада нещодавно була модернізована до мотопіхотної бригади після того, як бригада була оснащена, наприклад, танками Leopard. Створення більшої кількості української піхоти без відповідного збільшення механізованої техніки суттєво не підвищить боєздатність України", - констатує ISW.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський в інтерв’ю CNN 13 вересня заявив, що Україні потрібно 14 бригад, але Україна не змогла оснастити навіть чотири з цих бригад західною допомогою, яка повільно надходить. Він заявив, що це недостатнє забезпечення, зокрема бронетехнікою та артилерійськими боєприпасами, призвело до втрат українського особового складу.

Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк ще у травні 2024 року казав, що Україна працює над створенням 10 нових українських бригад, але техніка, а не жива сила, є головним проблемним місцем в оборонних операціях України.