Підозрюваний у замаху на Трампа "фактично був бомжем" протягом трьох років у Києві, - TIME

Підозрюваний у замаху на Трампа "фактично був бомжем" протягом трьох років у Києві, - TIME

Підозрюваний у другому замаху на Дональда Трампа Раян Веслі Рут після початку повномасштабної війни три роки перебував у Києві, але був "фактично бомжем".

Про це пише TIME з посиланням на трьох знайомих Рута в Україні.

При цьому Рут намагався просувати "половинчастий план вербування солдатів для української армії з охоплених війною країн Афганістану, Іраку та Сирії", але сам Рут не мав авторитету серед цих солдатів.

Пропозиція допомоги у вербуванні була відхилена, як і багато інших очевидних спроб Раута вирішити проблему нестачі особового складу в українських збройних силах, згідно з листуванням, яким двоє його контактів в Україні поділилися з TIME. 

Його приватні повідомлення, які раніше не були оприлюднені, датуються літом 2022 року до осені 2023 року і включають очевидні списки солдатів з арабського світу, яких, як стверджував Рут, завербував. "Ніякого вербування з Сирії чи Іраку! Я вже говорив вам про це», – написав представник Українського інтернаціонального легіону у відповідь на пропозиції допомоги Рута в листопаді 2022 року. "Ці країни заборонені, і це не безпідставно", - цитує видання листування.

Один із його знайомих в Україні каже, що Рут справді досяг певних успіхів у вербуванні бійців до підрозділу Міжнародного легіону, військових сил, які Україна створила на початку вторгнення для залучення добровольців з усього світу. Але командир 2-го Інтернаціонального легіону полковник Руслан Мірошніченко заперечив, що будь-коли приймав будь-яку допомогу Рута.

"Його дії та ставлення дуже часто не відповідали офіційній політиці українських збройних сил щодо вербування в міжнародні легіони", — сказав Мірошниченко, коли зв’язався з TIME.

Люди, які знали Рута у Києві, кажуть, що він був частим і ексцентричним присутнім у центрі української столиці та серед міської спільноти іноземних військових-добровольців. Один із них сказав, що Раут був "фактично бомжем" у Києві і іноді зупинявся на базах чи казармах українських військових частин, що дозволяло йому потрапляти туди.

Полковник Мірошниченко розповів, як одного разу навесні 2022 року наткнувся на Раута на Майдані Незалежності в Києві. Він "розмахував американським прапором, посміхався, аплодував"  і зав’язав з Мірошниченком розмову, мабуть, через те, що офіцер був у військовій формі. Коли Раут висловив свої ідеї щодо вербування, офіцер каже, що закликав його піти через офіційні військові канали, а не "імпровізувати схеми" комплектування лав української армії.

"До збройних сил України в ті часи він не входив", — каже Мірошниченко. "Ця особа добровільно навесні 2022 року намагалася вербувати іноземців до деяких військових частин. Можливо, йому це частково вдалося. Але він не мав на це повноважень. Він зробив це сам. І його підходи часто не відповідали офіційній українській військовій політиці".

Через півтора року Рут усе ще намагався зв’язатися з українськими високопосадовцями та заручитися їхньою підтримкою своєї стратегії вербування. На той час тон його спілкування з деякими вербувальниками та офіцерами з Міжнародного легіону ставав дедалі напруженішим, навіть ворожим. 

Нагадаємо, 58-річний Рут був заарештований після того, як співробітники Секретної служби помітили його в лісі навколо поля для гольфу Трампа у Флориді. Кандидат у президенти від Республіканської партії грав на п'ятій пробці, коли один із силовиків вистрілив у Раута. Після його арешту слідчі знайшли заряджену гвинтівку з прицілом, яку Раут нібито залишив, коли втік з місця події. Під час виступу в суді в понеділок йому висунули звинувачення у федеральних злочинах, пов'язаних із використанням зброї.

Згідно з Associated Press, його погляди на війну в Україні були добре задокументовані в його публікаціях у соціальних мережах і в книзі, опублікованій самвидавом під назвою "Українська непереможна війна", в якій він розповідає про геополітику та засуджує Трампа як "безмозкого".