У Раді вважають дані WSJ про втрати ЗСУ у війні завищеними і назвали свою версію

У Раді вважають дані WSJ про втрати ЗСУ у війні завищеними і назвали свою версію

Дані газети The Wall Street Journal про 80 тисяч загиблих на війні з росією українських військових є завищеними.

Про це заявив секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони й розвідки Роман Костенко, повідомляє "Радіо Свобода".

"Я думаю, це перебільшені дані. Однозначно. Ті, що є. Саме, якщо ми говоримо про загиблих, ті що в нас визнані", – сказав він.

Костенко вважає, що і число у 50 тисяч загиблих може бути завищеним або приблизним, хоча зазначає, що точної інформації про українські втрати він не має.

"Якщо брати минулі два роки, то в нас десь приблизно однаково було по 19 тисяч. І це вважалося тільки ті, хто офіційно були, видані свідоцтва про смерть. Ми знаємо, що є ще люди, які є безвісти зниклими. Я думаю, що тут приблизно порахували ту ж саму цифру. Безпосередньо в мене немає самих точних даних, щоб сказати, що ці дані є на 100 відсотків вірними. Я думаю, що вони є приблизними (тут йдеться про 50 тисяч – ред.)", – сказав Костенко.

Він вважає, що мобілізаційний ресурс у країні є. За його словами, все залежить від здатності держави провести мобілізацію і викликів, які ставитиме росія.

"Це буде залежати від того, які бойові дії проти нас буде вести російська федерація, як нам буде потрібно реагувати безпосередньо на те, що робить росія. Якщо росія буде проводити мобілізацію, нам треба буде теж проводити мобілізацію і брати мобілізаційний ресурс. Він є. В нас солдати, в нас є люди, які можуть воювати. Вони просто на даний момент не хочуть іти в армію", – сказав депутат.

Нагадаємо, за даними The Wall Street Journal загальні втрати військових росії й України з початку повномасштабної війни рф 2022 року могли перевищити мільйон.