З України міг втекти ще один народниий депутат, його звинуватили у корупції

З України міг втекти ще один народниий депутат, його звинуватили у корупції

Прокурор САП під час засідання у справі нардепа від "Слуги народу" Андрія Одарченка заявила про те, що депутат покинув територію України.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Прокурор САП припустила, що Одарченко покинув територію України через Закарпатську область. Саме туди він виїхав у перші дні повномасштабного вторгення рф.

"Там він налагодив тісні стосунки з тодішнім керівником Закарпатської ОДА Віктором Микитою, якого нещодавно призначили заступником Єрмака (керіаник ОП Андрій Єрмак, - ред.)", - йдеться у повідомленні ЦПК.

В зв’язку з цим прокурор внесла клопотання про стягнення застави та оголошення депутата в міжнародний розшук.

Захист назвав ці клопотання передчасними і вважає, що причини неявки Одарченка можуть бути поважними. Наразі причини відсутності нардепа їм невідомі.

Суддя ВАКС заявив, що завтра, 19 вересня, о 8:00 будуть розглядати клопотання про стягнення застави і міжнародний розшук.

Також суддя Ногачевський ініціював привід Одарченка, якого сьогодні мали допитати. ЦПК додає, що Одарченка вчора, 17 вересня, та сьогодні, 18 вересня, не було і в стінах Верховної Ради.

Раніше він вийшов під заставу в 15 млн грн і здав закордонні паспорти. Він також мав не відлучатись за межі України без дозволу суду, прибувати до суду на першу вимогу, повідомляти суд про зміну свого місця проживання та утриматися від спілкування з свідками.

Пізніше САП повдомила, що ініціювала стягнення застави та оголошення в розшук нардепа, обвинуваченого у спробі підкупу керівництва Мінвідновлення.

"18 вересня 2024 року він не з’явився до Вищого антикорупційного суду. Про причини неявки нардеп суд та прокурора не повідомив. Захисники обвинуваченого також не змогли повідомити суду про місце перебування їхнього підзахисного та наголошують на відсутності зв’язку з ним", - йдеться у повідомленні.

Зважаючи на це, прокурор у суді ініціював питання щодо стягнення в дохід держави застави, визначеної у якості запобіжного заходу нардепу, накладення на нього грошового стягнення, а також щодо оголошення його в розшук.

Нагадаємо, за версією слідства, у 2023 році Одарченко надав неправомірну вигоду тодішньому голові Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафі Найєму. Він намагався підкупити його біткоїнами.

Нещодавно з України втік нардеп від партії "Слуга народу" Артем Дмитрук. Він виїхав з Києва в Одеську область, а ісля цього втік за кордон у Молдову. Через виїзд депутата Дмитрука правоохоронці розпочали кримінальне провадження та провели обшуки у прикордонників. Також Дмитруку повідомили про підозру через побиття військового у 2023 році.