Військовий з Сєвєродонецька втратив здоров'я на війні та отримує 652 грн на місяць (ВІДЕО)

Військовий з Сєвєродонецька втратив здоров'я на війні і отримує 652 грн на місяць

Військовий Дмитро Лєщов  - переселенець з Сєвєродонецька, він пішов у ЗСУ добровольцем, був снайпером, воював у Бахмуті, де й отримав поранення. Зараз Лєщов отримує 652 гривні на місяць, не може оформити необхідні папери, пройти операційне лікування.

Про це він розповів в інтерв'ю газеті "Телеграф".

Лєщов із Луганщини, має дружину та сина. Він переїхав до Горішніх Плавнів на Кіровоградщину після того, як у його будинок у Сєверодонецьку влучив російський снаряд. До лав ЗСУ долучився у лютому 2023 року. 

У навчальному центрі він показав гарні результати зі стрільби й отримав пропозицію поїхати в Іспанію на навчання, де готували снайперів. Місяць провів закордоном і після повернення був направлений на службу в 5 ОШБ і потрапив у Бахмут.

Каже, що відпочатку розумів усю небезпеку, з якою може зіткнутися, але відступати не звик. Навіть після слів одного з командирів про те, що з Бахмута повертаються лише 200-ті або 300-ті, не злякався.

З лютого по травень 2023 року снайпер Лєщов успішно виконував усі накази. 12 травня 2023 року він сидів на бойовій позиції в Бахмуті на третьому поверсі дев’ятиповерхівки. Разом із напарником-коригувальником вони вже дві доби відслідковували росіян. Неочікувано військові побачили світлову кулю, що підіймалася в небо.

"Я не розумів, що це — мені напарник дядя Вітя пояснив, що це таке освітлення для російських розвідників. На жаль, саме від цього світла блиснув коліматор моєї снайперки, й почався танковий обстріл. Росіяни вдарили по будівлі раз, другий, третій. Стало зрозуміло, що настав час відходити, але будинок почав руйнуватися, й мене привалило бетонними плитами. Рука була зламана, повітря бракувало, нога вигнулася й п’яткою давила на шию… Я став просити витягнути мене, не залишати помирати. Напарник викликав по рації допомогу. Тим часом обстріл лише посилювався", - розповів Лєщов.

Його витягли з-під завалу, поклали в машину й, відстрілюючись, евакуювали до першого медичного пункту. У військового була зламана рука, важкотравмований колінний суглоб, розірване коліно, серйозна травма голови. Через травму голови на мозку утворилася кіста, яка спровокувала напад епілепсії.

Протягом року Лєщову зробили вісім операцій, потрібна ще одна. За його словами, головна проблема — це військова система, яку неможливо подолати. Лєщов розповів, що у нього є УБД, але немає військового квитка — він разом із телефоном та іншими особистими речами залишився на позиціях у Бахмуті.

Чоловік писав рапорт на відновлення документа, але й досі не отримав його. Дмитро каже, що видачу квитка гальмує військова частина. Він уже звертався по допомогу на "гарячу лінію" Міністерства оборони. Там вислухали, ввічливо поговорили й пообіцяли допомогти, але питання досі залишається відкритим. За словами Лєщова, він без документа не може отримати виплату за поранення - близько 600 тис. грн.

"Я звернувся у свою частину, мені запропонували повертатися на службу. Кажу, як же я буду служити, якщо в мене нога не працює зовсім і потрібно подальше лікування, а мені відповіли, що в тебе "робота лежача", тому впораєшся. Ну як це можна зрозуміти?", - каже він.

Зараз Дмитра Лєщова вивели поза штат, перевели з 5 ОШБ до резервроти, він, за його ж словами, отримує 652 грн на місяць з 3 березня.

"Я сам переселенець із Луганщини, пішов добровольцем на війну, залишив там своє здоров’я. В мене сину півтора року, а я отримую від держави 652 грн! За що я воював? Ніхто не дає відповіді", - каже Лєщов.