ЄС виділяє Україні 100 млн євро на енергетику, а Німеччина - 400 млн євро на потреби фронту

ЄС виділяє Україні 100 млн євро на енергетику, а Німеччина - 400 млн євро на потреби фронту

ЄС виділить Україні додаткову суму близько 160 млн євро: 60 млн євро гуманітарної допомоги – наприклад, для притулків та обігрівачів – і близько 100 млн євро на ремонтні роботи та відновлювані джерела енергії.

Про це заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"Ці 100 мільйонів євро походять з доходів від знерухомлених російських активів у Європейському Союзі. Тому що це правильно - росія розплачується за завдані нею руйнування. Ми знаємо, що потрібно більше. Тому ми повинні продовжувати перераховувати частину доходів від знерухомлених російських активів на енергетичну стійкість України", - підкреслила вона.

"Після цієї прес-конференції я поїду до Києва, щоб завтра особисто обговорити ці питання з президентом Зеленським", - додала фон дер Ляєн.

Вона зазначила, що ЄС  покриває понад 25% енергетичних потреб України на зиму.

"В Україні зруйновано 80% ТЕС, третина потужностей ГЕС. Тож саме тут ми зосередимо наші ремонтні зусилля, щоб цієї зими відновити 2,5 гігават потужності. Це приблизно 15% від потреб України. Другий елемент, який допоможе забезпечити потреби України на зиму, – це експорт електроенергії – ми це називаємо Connect. Ми експортуємо в Україну 2 гігавати електроенергії, що також покриває приблизно 12% потреби країни на зиму", - пояснила вона.

Reuters з посиланням на міністерство фінансів ФРН пише, що Німеччина планує негайно затвердити виділення майже 400 млн євро допомоги Україні через "погіршення ситуації на фронті".

"Зважаючи на постійне погіршення воєнної ситуації в Україні, існує серйозний ризик того, що Україна без істотного збільшення матеріальної підтримки може зазнати поразки у своїй оборонній кампанії", – йдеться у повідомленні німецького міністерства.

Міністерство фінансів ФРН на прохання міністерства оборони ФРН просить бюджетний комітет парламенту схвалити додаткові видатки.

"Отримана незапланована потреба в розмірі близько 397 млн євро стала актуальною лише за останні кілька тижнів у тій мірі, в якій вона відповідає конституційним і бюджетним вимогам щодо незапланованої потреби", — йдеться в листі.

Міністерство фінансів заявило, що це має бути виконано негайно, щоб запровадити заходи у 2024 році, щоб вони могли мати вплив протягом решти року.

Нагадаємо, допомога Німеччини Україні в 2024 році була запланована в розмірі близько 8 мільярдів євро. Проте у 2025 році ця допомога скоротиться вдвічі - до 4 млрд євро. За словами канцлера ФРН Олафа Шольца, це "найвища сума, яку країна в Європі виділила на підтримку України".