В Україні створили Національний інститут житла: чим він займатиметься

 В Україні створили Національний інститут житла: чим він займатиметься

Норвезька рада у справах біженців (NRC) за підтримки Агентства ООН у справах біженців (УВКБ ООН) заснувала в Україні Національний інститут житла.

Про це йдеться на сайті УВКБ ООН.

Зазначається, що Інститут сприятиме розвитку житлових рішень для людей, постраждалих від війни, у тому числі - внутрішньо переміщених осіб.

“Доступ до безпечного та доступного житла є пріоритетом для мільйонів людей по всій Україні після того, як понад 2 мільйони будинків було пошкоджено або зруйновано внаслідок війни, згідно з результатами третьої швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення в Україні”, - наголосили в організації.

В УВКБ ООН пояснили, що Національний інститут житла слугуватиме дослідницьким, аналітичним та інноваційним хабом, підтримуючи український уряд у розробці політики та стійких програм, які розширять доступ до безпечного й доступного житла для всіх українців.

Проводячи загальнонаціональні опитування, Інститут збиратиме дані про наявний житловий фонд, включно із соціальним та іншим доступним житлом, особливо в регіонах, які найбільше постраждали від війни. Ця інформація буде доступною на онлайн-платформі, що оновлюватиметься в режимі реального часу, сприяючи пошуку житлових рішень національними, місцевими та міжнародними партнерами.

Крім збору та аналізу даних про житло, Інститут діятиме як дорадчий орган при уряді, переглядаючи чинне житлове законодавство та надаючи консультаційну підтримку щодо реформ, які відповідають міжнародним і європейським стандартам, а також потребам країни та громад, що постійно змінюються.

“Кульмінацією цієї роботи стане нова законодавча база, яка слугуватиме основою для житлових програм під час і після війни, підтримуючи як негайні зусилля з відновлення, так і довгострокові ініціативи щодо відновлення та житлових рішень для внутрішньо переміщених осіб”, - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, парламентська тимчасова спеціальна комісія з питань захисту ВПО підготувала законопроєкт щодо інвентаризації нерухомості та створення інтерактивної карти доступного житла для тимчасового розміщення ВПО.