Нідерланди розглянуть можливість співпраці з Україною у питанні повернення військовозобов'язаних

Нідерланди розглянуть можливість співпраці з Україною у питанні повернення військовозобов'язаних

У Нідерландах можут вжити заходи для повернення українських чоловіків призовного віку на батьківщину.

Про це сказав прем’єр-міністр Нідерланів Дік Схооф під час обговорення міграційної політики у парламенті, пише місцеве видання Algemeen Dagblad, яке цитує ZN.UA.

Лідер Партії Свободи Герт Вілдерс висловив занепокоєння тим, що в країні перебувають "десятки тисяч" українських чоловіків". За його словами, вони могли б допомагати Україні під час війни або відбудовувати її.

Прем’єр Нідерландів Схооф зазначив, що під час розмови з президентом України Володимиром Зеленським питання примусового повернення військовозобов’язаних чоловіків обговорювалося "обережно". Схооф вважає, що цей підхід є розумним, але зазначив, що вони розглянуть можливість співпраці з Україною щодо цього питання.

Наразі українські біженці в Нідерландах мають право на притулок, медичне обслуговування, роботу та освіту. За даними, станом на осінь минулого року, у Нідерландах проживало понад 19 тисяч українських чоловіків призовного віку серед загальної кількості 39 тисяч чоловіків та 63 тисяч жінок з України.

Нагадаємо, профільна єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон заявила, що нікого з українських чоловіків не видворятимуть з території Європейського союзу примусово. Застосування диференційованого підходу до українських біженців, що базувався би на їхній статі, віці, військовозобов’язаності, неможливе.