Демографка Лібанова: "Прогноз ООН - скорочення населення України до 15 млн, звучить як анекдот"

Демографка Лібанова: "Прогноз ООН - скорочення населення України до 15 млн, звучить як анекдот"

Директорка Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова вважає, що прогноз ООН - скорочення населення України до 15 мільйонів у 2100 році, звучить як анекдот.

Про це вона сказала в інтерв'ю УП.

"Звучить як анекдот, перепрошую. Давайте доживемо до 2100 року і побачимо, що тоді буде не тільки з Україною, а взагалі з усім світом. Я не бачила ще жодного довгострокового демографічного прогнозу, який би реалізувався. 5–10–15 років – це максимум для прогнозів. І то, не під час війни!", - вважає Лібанова.

Вона додала, що зараз, коли інститут намагається зробити демографічний прогноз, виходе з того, коли закінчиться бодай гаряча фаза війни.

"Якщо це станеться в 2025 році, це одна ситуація, якщо у 2030 – зовсім інша, бо до того часу значно більше родин адаптуються за кордоном, в Україні буде більше руйнувань, не буде куди повертатися", - зазначила Лібанова.

На її думку, яка спирається на прогнози воєнних експертів, "нема сенсу говорити про те, що війна закінчиться раніше 2028 року. "Швидше за все, ми будемо спиратися зараз на цю дату", - додала вона.

Водночас Лібанова впевнена, що смертність в Україні не найвища у світі.

"Смертність у нас точно не найвища у світі. Абсолютно точно! Найкращий показник, який ілюструє смертність, і який не залежить від особливостей вікової і статевої структури – середня очікувана тривалість життя. З нею у нас, безумовно, ситуація краща, ніж, скажімо, в Африці чи в більшості азійських країн", - сказала вона.

Щодо народжуваності у 2024 році, то Лібанова прогнозує її на рівні 2023 року: десь 180–190 тисяч. 

Нагадаємо, за даними ЦРУ Україна посіла першу сходинку у рейтингу країн з найвищим рівнем смертності та останню сходинку у рейтингу країн за показником народжуваності.

У списку країн з найвищим рівнем смертності Україна стоїть на першому місці - смертність становить 18,6 на 1000 осіб, на другому - Литва, на третьому - Сербія. Також у першу десятку країн з найвищим рівнем смертності входять росія і Білорусь - на 9 і 10 місці.

Щодо очікуваної тривалостя життя, Україна на 173 місці серед усіх країн, очікувана тривалість життя українців - 70,5 років. На останньому місці Афганістан - 54,4 роки, на першому місці Монако - 89, 8 років.