Розвідка США вважає, що рф відповість "смертоносними атаками" на дозвіл Україні бити вглиб росії, - NYT

Розвідка США вважає, що рф відповість "смертоносними атаками" на дозвіл Україні бити вглиб росії, - NYT

Розвідувальні служби США вважають, що росія, ймовірно, відповість смертоносними атаками Сполученим Штатам та їхнім партнерам по коаліції, якщо вони погодяться надати українцям дозвіл використовувати для ударів ракети дальньої дії вглиб росії.

Про це пише NYT з посиланням на офіційних осіб США.

Оцінка розвідки, про яку раніше не повідомлялося, також применшує вплив ракет великої дальності на хід конфлікту, оскільки українці наразі мають обмежену кількість зброї, і неясно, скільки ще  можуть надати західні союзники.

Аналітики розвідки бачать як потенційний ризик і невизначені винагороди від рішення щодо ударів по рф, яке тепер залишається за президентом Байденом, і який зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським у Білому домі в четвер.

Отримані дані можуть частково пояснити, чому Байдену було так важко прийняти рішення, і продемонструвати внутрішній тиск на нього, щоб він відмовив проханню пана Зеленського. Офіційні особи США, які говорили на умовах анонімності, сказали, що залишається незрозумілим, що вирішить зробити Байден.

Оцінка розвідки описує низку можливих російських відповідей на рішення дозволити нанесення ударів великої дальності з використанням наданих США та Європи ракет — від активізації підпалів і диверсій, спрямованих на об’єкти в Європі, до потенційно смертоносних атак на військові бази США та Європи. 

Нагадаємо, 26 вересня президент України Володимир Зеленський у Вашингтоні зустрівся з Президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом і представив йому "план перемоги".

Лідери обговорили дипломатичні, економічні та військові аспекти плану й доручили своїм командам провести консультації щодо наступних кроків.

12 жовтня Байден проведе зустріч Контактної групи з питань оборони України в Німеччині на рівні лідерів. Президенти України та Сполучених Штатів зустрінуться на двосторонньому рівні, щоб проаналізувати прогрес консультацій, а також із міжнародними партнерами, щоб скоординувати додаткову допомогу для України.