У НАТО змінився генеральний секретар: новий очільник Альянсу взяв на себе місію підтримки України

У НАТО змінився генеральний секретар: новий очільник Альянсу взяв на себе місію підтримки України

Колишній прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте сьогодні, 1 жовтня, став новим генеральним секретарем НАТО, замінивши на цій посаді Йенса Столтенберга. Він очолював Альянс протягом 10 років.

Bloomberg пише, що Рютте керуватиме НАТО з місією підтримки України.

"Рютте успадкував альянс, який глибоко змінився після вторгнення росії", - зазначає видання.

Раніше у вівторок Рютте заявив журналістам, що він продовжуватиме тиснути на союзників, щоб підтримувати Україну та витрачати більше на оборону. Він також сказав, що його не хвилює результат виборів у США, незалежно від того, переможе Дональд Трамп чи Камала Гарріс.

"Я зможу працювати з обома", — сказав він перед церемонією передачі влади в Брюсселі.

"Рютте зіткнеться з кількома важливими викликами. Його найактуальнішим завданням буде реалізація рішень, прийнятих Альянсом з початку війни щодо фінансової та матеріально-технічної підтримки України, поки країна очікує на офіційне запрошення приєднатися до організації. Союзники назвали можливе членство України "незворотним шляхом", але терміни та умови залишаються неясними", - нагадує видання.

Bloomberg констатує, що Рютте також доведеться спонукати членів витрачати більше на оборону, навіть якщо багато країн стикаються з жорстким фінансовим тиском. Це завдання може стати ще більш актуальним, якщо Трамп переможе.

Рютте, як давній лідер країни ЄС, також може мати хороші позиції, щоб згладити стосунки між НАТО та європейським блоком, оскільки він намагається більше зосередитися на своєму оборонному секторі.

Видання нагадує, що при Столтенбергу Організація Північноатлантичного договору пройшла шлях від звинувачень у застарілості до набуття нової актуальності. Чотири країни приєдналися до альянсу — Чорногорія, Північна Македонія, Фінляндія та Швеція — і витрати на оборону членів повільно зростали.