Якщо рф завдасть удару хоча б по одній АЕС, буде блекаут на 3-4 дні, - директор Центру досліджень енергетики

Якщо рф завдасть удару хоча б по одній АЕС, буде блекаут на 3-4 дні, - директор Центру досліджень енергетики

Якщо росія виб'є якусь атомну електростанцію України з роботи, це означатиме блекаут, який може тривати 3-4 дні.

Про це розповів директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко, повідомляє Главред.

"Якщо нам виб'ють будь-яку атомну електростанцію з роботи, це означатиме, що буде національна каскадна аварія (так званий блекаут) після якої щонайменше 3-4 дні в принципі займе подати електроенергію в Україні. Причому за добу вдасться подати електроенергію в режимі 1-2 години електрики, а днів за 4-5 буде йти мова про відновлення, наприклад, на 4-6 годин. Це буде дуже серйозно, дуже боляче і абсолютно точно, що без атомної генерації зараз система працювати не може", - сказав Харченко.

Він додав, що у публічному просторі немає інформації про те, наскільки захищені наші АЕС.

"Жодних згадок щодо того, щоб Енергоатом з подачі Міністерства енергетики будував будь-які захисні споруди цього року, не було. Відповідно, ми можемо зробити висновок, що інформація про те, що відкриті розподільчі пристрою Енергоатому хоч якось захищені, щонайменше в публічному просторі відсутня. Але виходячи з того, що ми знаємо про будівництво аналогічних об'єктів на Укргідроенерго і Укренерго, мінімальний термін, який потрібен для того, щоб спроєктувати і побудувати відповідний захист – 7-8 місяців", - зазначив Харченко.

Нагадаємо,  президент України Володимир Зеленський з трибуни ООН попередив про загрозу ударів росії по обʼєктах атомної енергетики України.

Зараз в Україні працюють три АЕС: Хмельницька, Рівненська і Південноукраїнська. Запорізька АЕС окупована росіянами.