Байден може змінити статус заявки України на членство в НАТО до січня 2025 року, - FT

Байден може змінити статус заявки України на членство в НАТО до січня 2025 року, - FT

Президент США Джо Байден може дати згоду змінити статус заявки України на членство в НАТО до того, як залишить свою посаду у січні 2025 року.

Про це пише Financial Times з посиланням на неназваного західного посадовця.

"Західний чиновник, поінформований про переговори Зеленського у Вашингтоні, сказав, що є попередні ознаки того, що Байден може погодитися просувати статус заявки України на членство в НАТО до того, як залишить посаду в січні", - йдеться у статті.

"Під час, можливо, останньої поїздки до Європи перед відставкою з поста президента Байден головуватиме на зустрічі України та її союзників у Німеччині 12 жовтня", - додає видання.

FT пише, що навряд чи чогось, окрім повноправного членства, буде достатньо, щоб зупинити військову агресію Кремля проти України.

"Навіть якщо ми отримаємо запрошення в НАТО, це нічого не означатиме. Це політичне рішення", – цитує газета українського високопосадовця.

Членство в НАТО залишається ключовою метою України, FT зазначає, що дуже мало з 32 членів альянсу вважають, що це можливо без повного, тривалого припинення вогню та визначеної лінії на карті, яка визначає, на яку частину території України поширюється положення про взаємну оборону альянсу. Дехто висуває модель членства Західної Німеччини в альянсі, яка тривала понад три десятиліття до падіння Берлінської стіни та возз’єднання зі сходом.

"Західнонімецька модель набуває популярності, особливо в Білому домі, який найбільше скептично ставився до членства в НАТО", — каже Джеремі Шапіро, який є директором з досліджень Європейської ради з міжнародних відносин. "Росіяни ненавиділи б це, але принаймні це могло б стати першим гамбітом для компромісу".