Союзники України бачать, що Зеленський "стає більш гнучким" щодо завершення війни, - Bloomberg

Союзники України бачать, що Зеленський "стає більш гнучким" щодо завершення війни, - Bloomberg

За словами чиновників, близьких до НАТО, президент України Володимир Зеленський, можливо, готується прийняти більш гнучкий підхід у завершенні війни з росією.

Про це пише Bloomberg.

Видання нагадує, що Зеленськийпублічно підтвердив основні вимоги Києва щодо припинення війни, зокрема повне виведення російських військ з окупованої нею території та членство України в НАТО. Зеленський знову виключив "торг" щодо українського суверенітету чи території.

"Але враховуючи те, що потерпіла від війни Україна наближається до третьої зими повномасштабної війни, а підтримка Заходу демонструє ознаки занепаду й кінця конфлікту не видно, українські чиновники дали зрозуміти, що вони готові визнати, що в гру має вступити ендшпіль (заключна стадія у партії шахув, - ред.)", - пише Bloomberg з посилання на офіційних осіб.

При цьому, "зміна настроїв мала бути перевірена на зустрічі, організованій президентом Джо Байденом із Зеленським та іншими західними союзниками в Німеччині в суботу, 12 жовтня".

Проте, як стало відомо, Байден не приїде у Німеччину на цю зустріч через ураган, що насувається.

"Незважаючи на те, що минулого місяця Зеленський проінформував Байдена та інших союзників у США про свій план, він був сприйнятий прохолодно, цього тижня президент відправив провідних помічників назад до Вашингтона для роботи над деталями плану", - пише видання.

У статті зазначається, що тиск з боку союзників посилився щодо більш конкретного плану, який передбачає, чим може закінчитися війна, яка триває два з половиною роки. "Протистояння на полі бою, напружені бюджети на Заході і, перш за все, результати президентських виборів у США в листопаді спонукали союзників уважніше придивитися до вирішення конфлікту шляхом переговорів. Оскільки Київ ще не розкрив усіх деталей свого плану, один чиновник припустив, що українські посадовці можуть мати елемент стратегічної нечіткості, який дає їм простір для подальшого руху", - пише Bloomberg.