Вересень в Україні став місяцем з "найбільшою кількістю жертв серед цивільних" – ООН

Вересень в Україні став місяцем з "найбільшою кількістю жертв серед цивільних" – ООН

У вересні поточного року в Україні загинуло щонайменше 208 цивільних осіб. Також 1220 людей отримали поранення, що зробило цей місяць місяцем із найбільшою кількістю жертв серед цивільного населення (вбитих і поранених) у 2024 році.

Про це йде мова у щомісячному звіті Моніторингової місії ООН з прав людини.

Зазначено, що таким чином продовжилась тенденція зростання кількості жертв серед цивільного населення, яка почалася в липні.

Дев'ятеро дітей загинули, 76 отримали поранення. 46% убитих були старше 60 років.

"Ракетні атаки та атаки за допомогою авіаційних плануючих бомб по всій країні, зокрема проти міст Харкова та Запоріжжя, сприяли високій кількості втрат", - йдеться у звіті.

Так значну частину втрат спричинили атаки з безпілотними літальними апаратами поблизу лінії фронту.

"На підконтрольній Уряду України частині Херсонської області половина жертв серед мирного населення припала на обстріли БПЛА. Також БПЛА завдали шкоди мирному населенню в окупованих Донецьку та Горлівці (Донецька область)", - додали в ООН.

Отже, переважна більшість жертв серед цивільного населення (92%) та пошкодження закладів освіти та охорони здоров’я (96%) у вересні продовжували відбуватися на території, контрольованій Україною.

Крім того, щонайменше 30 атак пошкодили або знищили енергетичну інфраструктуру (25 на території, контрольованій Україною, і 5 на території, окупованій російською федерацією).

Нагадаємо, що ООН прогнозує, що взимку українці житимуть без електрики від 4 до 18 годин на добу.