рф втратила Су-34: в ISW припустили, що ЗСУ могли вперше збити російський літак за допомогою F-16

рф втратила Су-34: в ISW припустили, що ЗСУ могли вперше збити російський літак за допомогою F-16

Україна за допомогою F-16 могла збити російський винищувач Су-34. Якщо інформація підтвердиться, то це стане першим випадком знищення винищувача окупантів з наданого західними партнерами літака.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Так аналітики розповіли, що тісно пов'язаний із авіацією російський військовий блогер 12 жовтня написав про втрату літака Су-34 та загибель його екіпажу. Але додаткових подробиць не було.

Зокрема блогер зазначив, що ця втрата не була пов'язана з ударом ЗСУ. Крім того, інші військові блогери припускають, що Су-34 міг розбитися через технічну несправність або людську помилку.

У російському Telegram-каналі, яким, ймовірно, керують російські повітряно-десантні офіцери та штаб угруповання сил рф "Днепр", написали, що український винищувач F-16, ймовірно, збив російський винищувач Су-34, коли останній скидав фугасні авіабомби (ФАБ) з уніфікованими модулями планування та корекції (UMPC) на відстань близько 50 кілометрів від лінії фронту.

Згодом цей же Telegram-канал повідомив, що гіпотетичні сценарії щодо людської помилки або технічої несправності все ще висвітлюють проблему застарілості російських літаків, а також непрофесіоналізму та виснаження пілотів.

Крім того, ці ж людизвенуватили пов'язаних із кремлем військових блогерів у брехні про катастрофу Су-34 та перешкоджанні російським військам розробляти плани протидії українській загрозі F-16.

"ISW не може незалежно підтвердити заяву Telegram-каналу, але якщо вона підтвердиться, то цей інцидент стане першим випадком збиття українцями російського пілотованого літака за допомогою західного винищувача F-16", - йдеться у звіті Інституту вивчення війни.