Наступ на Запоріжжя та Донеччину: в ISW розповіли про дії росіян на фронті

Наступ на Запоріжжя та Донеччину: в ISW розповіли про дії росіян на фронті

Російська армія здійснила обмежений наступ на межі Донецької та Запорізької областей. Проте досягнула лише локальних успіхів.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, активність росії не є частиною масштабної наступальної операції.

Згідно з українськими та російськими джерелами, 12-13 жовтня підрозділи 336-ї морської піхотної бригади (Балтійський флот) та 394-го мотострілецького полку (127-ма мотострілецька дивізія) розпочали наступ поблизу села Левадне (південний захід від Великої Новосілки), прорвавши таким чином українську оборону.

Зокрема український військовий спостерігач підтвердив просування ворога. Він пояснив, що окупанти досягли околиць Левадного та просунулися в напрямку Новодарівки (тобто на південний захід від Новодарівки). Однак російські військові блогери заявили про захоплення Левадного та просування до Новодарівки, проте ISW наразі не може підтвердити цю інформацію.

Експерти додали,що даний наступ не був несподіваним. Так Генштаб ЗСУ повідомляв про відновлення російських штурмів на південний захід від Великої Новосілки ще у п'ятницю, 11 жовтня.

Крім того, ще раніше, 3 жовтня, речник української Хортицької групи військ полковник Владислав Волошин повідомив про підготовку рф до наступальних дій у Запорізькій області. Водночас українські війська не виявили великих концентрацій російських сил на півдні України.

Слід додати, що росіяни можуть знову активізуватися на менш активних ділянках фронту на півдні України Таким чином вони моужть переслідувати такі цілі:

  • відволікти увагу ЗСУ від пріоритетних наступальних операцій росії в Донецькій області;
  • зафіксувати українські війська вздовж фронту на півдні України і не допустити передислокацію ЗСУ до Донеччини.

"Однак ISW не фіксував повідомлень про те, що російські війська здійснюють помітно масштабні наступальні операції на кордоні Донецької та Запорізької областей або накопичують живу силу і матеріальні засоби для посилених наступальних зусиль, порівнянних з російськими наступальними операціями на сході України. Війська рф, навпаки, передислокували сили, які раніше перебували в прикордонній зоні Донецької і Запорізької областей та в інших місцях на півдні України, щоб відповісти на українське вторгнення до Курської області", - йдеться у звіті.