Україна отримає від Франції менше допомоги, ніж передбачалося безпековою угодою

Україна отримає від Франції менше допомоги, ніж передбачалося безпековою угодою

Військова допомога Франції Україні у 2024 році перевищить 2 млрд євро, але не досягне максимальної суми - 3 млрд євро, передбаченої угодою з Києвом.

Про це пише Le Mode з посиланням на заяву міністра збройних сил ФранціїСебастьяна Лекорню. Французька військова допомога досягла 1,7 мільярда євро у 2022 році та 2,1 мільярда у 2023 році, за даними Парижа.

"Близько 300 мільйонів євро допомоги у 2024 році надходять від використання відсотків від російських активів, заморожених після вторгнення росії в Україну. Вони дозволяють фінансувати боєприпаси – точніше 155-мм снаряди – гармати "Цезар" і пальне", – пояснив Себастьєн Лекорню депутатам комітету з оборони.

Пожертвування старого обладнання від французької армії, яке буде замінено новим, становить 533 мільйони євро у 2024 році.

За його словами, фінансування допомоги Україні також надходить за рахунок "приросту інфляції", яка цього року оцінюється в 400-600 мільйонів євро. Ці "прибутки" походять від уповільнення інфляції порівняно з припущеннями про вищий рівень інфляції.

Інша частина допомоги надходить із фонду підтримки, який дозволяє Києву купувати обладнання безпосередньо у французьких промисловців або у Європейського фонду миру (EFF). Франція вносить 1,2 млрд євро в цей інструмент Європейського Союзу, але, за його словами, "ми є бенефіціарами, оскільки 143 млн євро було отримано міністерством у 2024 році" на користь України. 

Нагадаємо, канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що підтримка України не припиниться, на 2025 рік заплановано близько 4 млрд євро. Водночас у 2024 році допомога Німеччини Україні становила 8 млрд євро.