Пентагон пояснив, чому США не збиватимуть балістику над Україною, як це роблять в Ізраїлі

Пентагон пояснив, чому США не збиватимуть балістику над Україною, як це роблять в Ізраїлі

США не збиватимуть над Україною російскі балістичні ракети і не розгортатимуть протиповітряну систему THAAD, як це відбува.ться в Ізраїлі.

На брифінгу заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх пояснила причину.

"Різні можливості, різні війни, різні регіони. Зобов'язання США перед Ізраїлем та Україною також різні. Ми маємо давнє партнерство щодо до самооборони Ізраїлю. Ви бачили, як президент зобов’язався це зробити 7 жовтня (2023 року день нападу бойовиків ХАМАС на Ізраїль, - ред.). І коли на Україну напали понад два роки тому, президент зобов’язався підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", - сказала Сінгх.

"Те, що необхідно, якщо Іран знову нападе, це THAAD. Для дій, які робить росія в Україні, є різні можливості... Отже, я не хочу перераховувати весь список всього, що ми надаємо Україні, і всього, що надаємо Ізраїлю. Але що я можу вам сказати, то це те, що ця адміністрація, цей департамент продовжують підтримувати обидві країни в різних потребах, які їм потрібні", - додала вона.

Довідка: THAAD — це система протиповітряної оборони, яка може збивати балістичні ракети.

Нагадаємо, українська влада неодноразово зверталася до США й інших країн НАТО з проханням допомогти збивати російскі ракети, принаймні над західними областями України. Міністр закордонних справ Польщі Радек Сікорський заявив, що Польща "конституційно зобов'язана" збивати ракети, що прямують у бік її території. Проте рішення досі не ухвалене.

Крім того, українська влада зверталася до союзників з проханням дозвоити наданою зброєю бити углиб території рф, щоб завдати ударів по літакам і складам з ракетами. Цей дозвіл й досі не надали.

Видання Politico писало, що США не бажає збивати російськи ракети над Україною, бо росія має ядерну зброю, на відміну від Ірану.