Костін звільнив прокурора Хмельниччини після інформації про фіктивну інвалідність 50 прокурорів

Костін звільнив прокурора Хмельниччини після інформації про фіктивну інвалідність 50 прокурорів

Генеральний прокурор Андрій Костін своїм наказом звільнив прокурора Олексія Олійника з посади керівника Хмельницької обласної прокуратури.

Офіс генпрокурора повідомляє, що Олійника звільнили "за власним бажанням".

"Проведення службового розслідування щодо факту отримання груп інвалідності прокурорами Хмельницької обласної прокуратури триває. Службове розслідування охоплює перевірку не лише інформації, яка стосується вищезгаданої обласної прокуратури, а й інших органів прокуратури", - йдеться у повідомленні.

Раніше журналіст Юрій Бутусов повідомив, що на Хмельниччині 51 прокурор виявилися “інвалідами” завдяки керівниці МСЕК Тетяни Крупи, якій висунули звинувачення у незаконному збагаченні і оформленні фіктивних довідок про інвалідність. Вдома у Крупи під час обшуку знайшли готівку у майже $6 млн. 

“Майже всі прокурори Хмельницької області виявились… інвалідами 2-ї групи – згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Т. Крупи. І багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність – згідно з рішеннями начальника Пенсійного фонду О. Крупи”, – додав Бутусов.

Він пояснив, навіщо прокурорам інвалідність.

“Згідно з законодавством про працю інваліді мають перевагу при працевлаштуванні і при переміщенні з посади на посаду, їх значно складніше звільнити. Наявність дружини інваліди – додаткова підстава, щоб не допустити переведення прокурора зі “своєї” області, де у нього усі знайомі, майно, потоки налагоджені, в якусь іншу, область, не таку зручну. Тобто свідоцтва МСЕК від Тетяни Крупи захищали прокурорів та допомагали робити кар’єру у найзручніший спосіб. А пенсії від Олександра Крупи були маленьким приємним бонусом за співпрацю”, – вважає Бутусов.

Після оприлюднення цієї інформації Костін наказав провести службове розслідування у Хмельницькій прокуратурі.

Олійник прокоментував інформацію щодо інвалідності прокурорів регіону, визнавши, що також має "групу".

Він заявив, що у 2005 році отримав травму на робочому місці вивчаючи матеріали кримінального провадження, а групу отримав у 2017 році.

“Чисельний склад прокуратури області складає 225 прокурорів. А інвалідність мають лише 48. Тому стверджувати, що вся прокуратура складається з осіб з інвалідністю, не є правильним. Щобільше, інвалідність більшості працівників отримана не за останні роки”, – розповів Олійник.