Звільнили з полону правозахисника Максима Буткевича: що він розповів після обміну (ВІДЕО)

Звільнили з полону правозахисника Максима Буткевича: що він розповів після обміну (ВІДЕО)

18 жовтня 2024 року у рамках обміну в Україну вдалося повернути 95 полонених захисників, серед яких і правозахисник Максим Буткевич. Його окупанти звинуватили в обстрілі багатоповерхівки у Сіверськодонецьку.

Після звільнення Максим Буткевич дав коментар журналістам, пише hromadske.

Першочергово він наголосив на важливості того, щоб інші засуджені військовополонені дізналися про обмін. Як розповів Буткевич, він та ще один звільнений - перші обмінені засуджені військовополонені з колонії на окупованій Луганщині.

"Зараз я поїхав ще з одним своїм товаришем, колегою з колонії, де перебувають понад 4 десятки засуджених військовополонених за сфабрикованими справами. Для них дуже важливо те, що ми поїхали. Дуже важливо, щоб вони про це дізналися. Тому що ми перші обмінені засуджені військовополонені з цієї луганської колонії. Я думаю, їм буде легше, коли вони знатимуть, що це можливо і що це відбувається", – сказав Буткевич.

Також він зауважив, що новина про обмін стала для нього несподіванкою:

"Це було несподіваною. Вчора вранці після ранкової перевірки повідомили, що за пів години етап і не сказали, куди. Відповідно і стільки речей саме тому, що я їхав "на етап", я не їхав на обмін. А про обмін ми дізналися вже випадково по дорозі. Тому це подвійна несподіванка".

Нагадаємо, Буткевич потрапив у полон у червні 2022 року в Луганській області. Його звинуватили у жорстокому поводженні з мирними жителями та застосуванні заборонених методів війни: нібито 4 червня він обстріляв із гранатомета житловий будинок у Сіверськодонецьку.

Як писало видання “Ґрати”, слідство тривало кілька місяців. Проти Буткевича дали свідчення троє жителів Сіверськодонецька. З їхніх свідчень з’ясувалося, що насправді вони не бачили, хто стріляв і з якої зброї.

Суд окупованого Луганська засудив Буткевича до 13 років ув'язнення. В апеляції 23 серпня 2023 року термін підтвердили.  У грудні 2023 року стало відомо, що Максим Буткевич перебуває у колонії в Хрустальному (Красний Луч).

Правозахисник та військовий Максим Буткевич до повномасштабного вторгнення спеціалізувався на допомозі біженцям, переселенцям та протидії дискримінації, став співзасновником проєкту “Без кордонів”. Понад 20 років він присвятив правозахисній діяльності, а з 3 березня 2022 року вступив у ЗСУ та захищав українські землі від окупантів.