Український правозахисник Буткевич перебуває в колонії на окупованій Луганщині, - ЗМІ

Український правозахисник Буткевич перебуває в колонії на окупованій Луганщині, - ЗМІ

Правозахисник та військовослужбовець ЗСУ Максим Буткевич, якого окупанти засудили за нібито обстріл будинку в Сєвєродонецьку, перебуває у колонії в Хрустальному (Красний Луч).

Про це «Ґратам» розповів адвокат Леонід Соловйов, який отримав відповідь від російської федеральної служби виконання покарань на запит про місцеперебування Буткевича.

“Буткевич потрапив у полон у червні 2022 року в Луганській області. Його звинуватили у жорстокому поводженні з мирними жителями та застосуванні заборонених методів війни: нібито 4 червня він обстріляв із гранатомета житловий будинок у Сєвєродонецьку”, - повідомило видання.

“Слідство тривало кілька місяців. Проти Буткевича дали свідчення троє жителів Сєвєродонецька - мешканців обстріляного будинку: мати та дочка Валентина та Ольга Афоніни, які отримали поранення ніг, і їхній сусід Віталій Сахань, якому поранило склом від вікна руку. Як з’ясувалося з їхніх свідчень, вони не бачили, хто стріляв і з якої зброї”, - пишуть «Ґрати».

Буткевича примусили визнати вину. Проте «Ґрати» виявили, що в день обстрілу його не було на фронті, і до 14 червня він перебував у Київській області.

Суд окупованого Луганська засудив його до 13 років ув'язнення. В апеляції 23 серпня термін підтвердили. Після цього місцезнаходження Буткевича залишалося невідомим. Адвокат Соловйов надіслав запит до ФСВП, але тільки зараз отримав відповідь.

Нагадаємо, у російському полоні зник ексжурналіст і військовий Максим Буткевич.