Яким є мінімальний та максимальний розмір орендної плати за землю?

Державна податкова інспекція у м. Сєвєродонецьку доводить до відома громадян, що нормами Податкового кодексу України визначено річну суму орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, яка:

1) не може бути меншою ніж 3% нормативної грошової оцінки;
2) не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки.

Якщо розмір орендної плати, зазначений у договорі оренди земельної ділянки державної та/або комунальної власності, є нижчим від встановленого законодавством, то орендарю слід звернутись до відповідного органу виконавчої влади та/або органу місцевого самоврядування, з яким укладено договір оренди землі, щодо приведення його у відповідність.

Оскільки, для визначення розміру орендної плати за землю використовується нормативна грошова оцінка земельних ділянок, ДПІ у м. Сєвєродонецьку радить землекористувачам (землевласникам) звернутись до територіальних органів Держземагентства України за місцем знаходження земельних ділянок і отримати інформацію про нормативну грошову оцінку таких земельних ділянок.

Окрім того, орендодавці повинні знати, що, відповідно до Постанови Верховного суду України від 02.12.2014 р. № 21-274а14, розмір податкового обов’язку платника податків зі сплати орендної плати, починаючи з 1 січня 2011 р., не може бути меншим ніж той, що визначений у Податковому кодексі.