США більше не мають заперечень щодо запрошення України до НАТО, - Le Monde

США більше не мають заперечень щодо запрошення України до НАТО, - Le Monde

США більше не мають принципових заперечень щодо запрошення України до НАТО.

Про це пише видання Le Monde з посиланням на дипломатичні джерела, знайомі із підсумками зустрічі лідерів США, Франції, Німеччини та Великобританії у Берліні 18 жовтня.

За словами співрозмовників видання, президент Сполучених Штатів Джо Байден може ініціювати процес запрошення для України під час перехідного періоду, якщо вибори виграє кандидатка від Демократичної партії та чинна віцепрезидентка Камала Гарріс.

Водночас співрозмовник Le Monde уточнює, що у разі перемоги республіканця Дональда Трампа, то "найменша ініціатива Байдена створює ризик погіршення ситуації".

Видання пише, що якщо позиція США зміниться на користь запрошення України до НАТО, то й Німеччина може переглянути свою позицію..

Джерела газети також розповіли, що лідери чотирьох країн на зустрічі в Берліні також обговорювали можливість зняття заборони використання Україною далекобійної зброї для ударів по території Росії. Франція та Великобританія готові дозволити такі удари, Німеччина та США побоюються, що вони призведуть до подальшої ескалації конфлікту, йдеться у публікації.

Як пише уряд ФРН, лідери Великої Британії, Німеччини, США і Франції обговорили на зустрічі 18 жовтня в Берліні План перемоги президента Зеленського та допомогу Україні.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро, перебуваючи з візитом у Києві 19 жовтня, заявив, що Париж підтримує ідею запрошення України до НАТО, пише Reuters.