ДБР затримало чотирьох посадовців ТЦК у різних регіонах України: хабарництво, мільйони доларів, елітні авто

ДБР затримало чотирьох посадовців ТЦК у різних регіонах України: хабарництво, мільйони доларів, елітні авто

Начальника Тернопільського районного ТЦК затримали і арештували за підозрою в хабарництві, також затримали ще трьох посадовців ТЦК Голосіївського району Києва. 

Як повідомляє САП Західного регіону, у Тернополі 45-річний полковник вимагав від військовозобов’язаного підприємця неправомірну вигоду за відстрочку від призову.

Вигода полягала у талонах на 1000 літрів дизельного палива, що еквівалентно 1000 доларів США, в обмін на це начальник районного ТЦК обіцяв вирішити питання щодо наданян підприємцю відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації.

"Встановлено, що у разі відмови надати хабар посадовець запевнив чоловіка, що його призвуть до армії та скерують на передову", - йдеться у повідомленні.

ДБР уточнює, що підприємець наразі вперше здобуває вищу освіту на денній формі навчання в одному з навчальних закладів Прикарпаття, тож має законне право отримати відстрочку від призову.

ДБР затримало посадовця 21 жовтня після отримання талонів на пальне. В його авто було виявлено та вилучено крім талонів, 13 тис. доларів США та 73 тис. грн готівкою.

Правоохоронці провели обшук і в службовому кабінеті фігуранта, де також було вилучено паливні картки на понад одну тисячу літрів дизеля та бензину.

Військкому повідомили по підозру в одержанні неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України). Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років.

САП пише, що суд обрав військкому запобіжний захід у вигляді тримання під вартою із правом внесення понад 240 тис. гривень застави, а також його відсторонили від виконання службових обов'язків.

У Києві працівники ДБР затримали трьох посадовців Голосіївського РТЦК та СП та трьох цивільних, які організували схему незаконного ухилення від мобілізації військовозобов’язаними.

Під час обшуків у них виявили понад 1,2 млн доларів США готівкою та елітний автопарк.

"Працівники РТЦК, а також голова військово-лікарської комісії в цьому районі створили злочинну групу, яка надавала послуги чоловікам, які не мали бажання проходити військову службу. Один із викритих — голова ВЛК — вже мав відчуття за аналогічні дії, був відсторонений від посади, але продовжував впливати на процеси", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що організував групу цивільний, який підшукував клієнтів, збирав всі документи та передавав їх до РТЦК".

"Клієнтам" виготовляли пакет військово-облікових документів щодо їх зняття та виключення з військового обліку. Ціна пакета становила від 2 до 15 тисяч доларів США. Під час обшуків у фігурантів вилучили документи та записи, які можуть свідчити про факти незаконного поняття з військового обліку та ухилення від мобілізації тисяч військовозобов'язаних", - йдетьс у повідомленні.

Також правоохоронці виявили та вилучили понад 1,2 млн доларів США та 45 тис. євро готівкою і 11 автомобілів преміумкласу вартістю понад 100 тис. дол кожний.