Особливості надання пільги з податку на нерухоме майно фізичним особам

ДПІ у м.Сєвєродонецьку звертає увагу власників житлової нерухомості, які використовують її з метою одержання доходу (надання в оренду, лізинг, використовує у підприємницькій діяльності), то на таке нерухоме майно не надається пільга з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та така житлова нерухомість є об’єктом оподаткування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.    

Так, відповідно ст. 265 Податкового кодексу України базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової нерухомості, в тому числі його часток.

Пунктом 265.4 ст. 265 ПКУ передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для, а саме: база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи - платника податку, зменшується:

а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 250 кв. метрів;
в) для різних видів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 370 кв. метрів.

Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).