У разі якщо платник податків своєчасно не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання

Платники податку на доходи фізичних осіб, які згідно з нормами Податкового кодексу України подали декларацію про майновий стан і доходи, суму податкового зобов’язання, зазначену у такій декларації, повинні самостійно сплатити до 1 серпня 2015 року.

Відповідно з п. 126.1 ст. 126 Податкового кодексу України - у разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання та/або авансових внесків з податку на прибуток підприємств, рентної плати протягом строків, визначених цим Кодексом, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;
- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Підпунктом 129.1.1 п. 129.1 ст. 129 ПКУ передбачено, що після закінчення встановлених ПКУ строків погашення узгодженого грошового зобов’язання на суму податкового боргу нараховується пеня.

У разі неподання декларацій до громадян, які отримували доходи не від податкових агентів, та доходи, з яких протягом року податок не утримувався та які підлягають декларуванню, будуть вживатися контрольно – перевірочні заходи згідно вимог ПКУ з відповідним нарахуванням штрафних санкцій.

Крім того, відповідно вимог Кодексу України про адміністративні правопорушення, у разі неподання декларації у встановлений строк, до платників застосовується адміністративна відповідальність.

За результатами проведеної контрольно – перевірочної роботи протягом другого півріччя 2014 року працівниками ДПІ у м. Сєвєродонецьку здійснено 11 позапланових перевірок, додаткові донарахування склали 74,4 тис. грн.