Основні правила відображення сум ПДВ у складі податкового кредиту

З 1 липня поточного року податковий кредит звітного періоду формується за всіма без винятку отриманими та зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними. Якщо придбані товари, послуги чи основні засоби будуть використані в негосподарській діяльності або в операціях, що не обкладаються ПДВ, необхідно нарахувати податкові зобов’язання, виходячи з вартості таких придбань, та не пізніше останнього календарного дня звітного періоду скласти податкову накладну, зареєструвавши її в ЄРПН у терміни, встановлені Податковим кодексом для такої реєстрації.
Якщо податкову накладну зареєстровано в Єдиному реєстрі податкових накладних із запізненням, покупець може включити таку податкову накладну до складу податкового кредиту за умови, що з дати складання такої податкової накладної минуло не більше 180 календарних днів.
Для того, щоб правильно відобразити у складі податкової звітності податкові накладні, які були складені в одному звітному періоді, а зареєстровані в ЄРПН в іншому, слід проаналізувати причину. Якщо податкова накладна зареєстрована в ЄРПН своєчасно, тобто протягом 15-ти календарних днів, що настають за датою її складання, така податкова накладна включається до складу податкового кредиту звітного періоду, в якому її було складено. Якщо ж податкові накладні були зареєстровані в ЄРПН з порушенням встановленого строку, вони включаються до податкового кредиту того звітного періоду, в якому їх було зареєстровано в ЄРПН.
Якщо виникла потреба скоригувати податкові зобов’язання до податкової накладної за минулий рік, яка не підлягала реєстрації в ЄРПН, продавець має спочатку зареєструвати податкову накладну, а потім – розрахунок коригування до неї. Нагадуємо, що не підлягають коригуванню зобов’язання за податковими накладними, з дати складання яких пройшло більше 1095 днів.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку