Успіх реформ фіскальної служби залежить і від підтримки бізнесу

У прес-службі Державної фіскальної служби України повідомили, що чорна та сіра контрабанда на теренах України систематизувалася у серйозний бізнес. Це створює некоректну конкуренцію компаніям, особливо тим, котрі мають ексклюзивні права на ввезення та продаж електроніки, побутової техніки, алкоголю та інших товарів. Про це йшла мова під час зустрічі представників Державної фіскальної служби та підприємців-учасників Європейської бізнес-асоціації. Про це повідомляє інтернет-видання «Обозреватель».
Розповідаючи про реформи на митниці, голова ДФС Роман Насіров навів конкретні цифри і поділився планами на суттєве їх поглиблення. "Співпраця з вами дуже важлива для нас, але ми чекаємо від представників серйозних бізнес-структур допомоги. Ваші професіонали мають допомагати нам виявляти різноманітних шахраїв, котрі працюють із чорною і сірою контрабандою, створюючи нечесну конкуренцію, а також людей, які прагнуть уникати сплати податків. Ми очікуємо налагодження хорошої комунікації", - заявив Роман Насіров.
Також мова йшла про ряд нововведень, серед яких упровадження електронного додатку до мобільних телефонів, що дало змогу оперативно надавати інформацію про порушення, наприклад, у ліцензійних точках, котрі продають акцизні алкоголь та тютюн, у тому числі неповнолітнім. Це ноу-хау дасть змогу ефективно боротися і з продажем контрафактної продукції. Пілотний проект випробувано у південному регіоні, і вже є перші й дуже оперативні випадки реагування. Є намір за таким електронним принципом налагодити контакти ДФС з громадянами і за іншими напрямками.
"Ми намагаємося домогтися чесного розподілу податкового навантаження на всіх. Щоб усі: білі і ті, хто намагається впроваджувати схеми з оптимізації податків, були рівними перед законом і платили чесно", - наголосив керівник ДФС. - Ми не проти спрощеної системи оподаткування, але з елементами контролю. Мають бути встановлені касові апарати, бо навіть під виглядом бабусь, котрі буцімто виростили овочі і фрукти на своїх ділянках, часто працює добре організована прибуткова торговельна мережа".
Роман Насіров зупинився на випадках організованого ввозу в Україну товарів дрібними партіями: коли в автобусі їде 30 осіб, і кожен має чеки на свою частину однотипного товару. Він висловив переконання, що треба наводити лад із "чєлноками", котрі по три рази на день перетинають кордон з товаром. Для цього треба на законодавчому рівні врегулювати надання дозволу на такі шопінг-тури не більше, як один раз на тиждень.
Великий сірий бізнес якраз є похідним від таких дрібних перевезень товару через митниці. Ці схеми використовують і ділки, котрі працюють з електронною технікою
Також очільник ДФС зупинився на пріорітетних напрямках реформ, як-то інтегроване управління кордонами. За словами Романа Насірова, українська сторона намагається досягнути впровадження спільного митного контролю з країнами Євросоюзу, але наразі Брюссель не дуже поспішає назустріч. Україна не є членом ЄС, і тому поки що немає повного доступу до інформації щодо товарних потоків. Проте силами ДФС уже досягнуто розуміння з польською стороною, триває робота щодо співпраці зі Словаччиною та Румунією. Уже діє проект Twinning щодо розвитку обміну інформації з країнами ЄС. Він спрямований на розвиток інтегрованого управління кордонами і створення системи боротьби з корупцією.
Для прискорення процесу Україна має привести наше законодавство у відповідність з європейським. "У мене є дуже проста пропозиція: треба прийняти європейський Митний кодекс, що спростить співпрацю, комунікації і посилить довіру. Це було би найефективнішим кроком уперед", - каже Роман Насіров.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку