«Стихійна торгівля» - це не лише порушення норм закону, це загроза для споживачів

Упорядкування місць для торгівлі – завдання місцевих органів самоврядування, зі свого боку поліція на постійній основі проводить рейди щодо припинення фактів незаконної торгівлі у невстановлених місцях.
Величезна кількість звернень громадян з вимогами вжити заходів щодо попередження та припинення «стихійної торгівлі» на вулицях міста надходить до Сєвєродонецького відділу поліції.
Протягом року поліцейські Сєвєродонецького відділу поліції як самостійно, так і спільно з відділом торгівлі та благоустрою й Держпродспожив службою, щотижня проводять роботу з громадянами, які реалізують продукцію у невстановлених місцях, без санітарних книжок, в порушення санітарно-епідемічних норм. Так, протягом поточного року дільничними офіцерами поліції складено 150 адміністративних протоколів за ст. 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях» та 75 протоколів за ст. 159 КУпАП «Порушення правил торгівлі на ринках».
При проведенні відпрацювання поліцейські, в першу чергу, проводять роз’яснювальну роботу щодо заборони, встановленої законом та надають можливість суб’єктам торгівлі припинити свою діяльність та уникнути притягнення до адміністративної відповідальності.
Штрафи у розмірі від 17 до 255 грн не є суттєвим важелем впливу на правопорушників, тому подолання такого явища як «стихійна торгівля» можливо лише у взаємодії суспільства та органів влади.
Важливо пам’ятати, що торгівля продуктами харчування у невстановлених місцях несе загрозу життю людини та створює епідеміологічну загрозу населенню, бо товари, які реалізуються «з рук» не пройшли жодних перевірок у лабораторіях, не мають маркування та строку придатності. Захаращення, бруд на тротуарах та проїжджих частинах – все це залишається в осередках незаконної торгівлі. Найефективніший спосіб боротьби зі стихійною торгівлею – не купувати продуктів харчування у невстановлених місцях.