Безпека понад усе: вибираємо та встановлюємо генератор

Генератор — не тільки корисний, а й потенційно небезпечний прилад. Аби експлуатація міні-електростанції не загрожувала вашому здоров’ю, важливо правильно вибирати агрегат, встановлювати та обслуговувати його згідно з рекомендаціями фахівців.

вибираємо та встановлюємо генератор

Що треба знати про вибір безпечного генератора?

  1. Віддавайте перевагу сертифікованій продукції надійних виробників. Великі торговельні марки дбають про якість своїх міні-електростанцій, не заощаджують на внутрішніх дротах і з’єднаннях. Це значно зменшує ризики займання обладнання.
  2. Звертайте увагу на час безперервної роботи. Бензинові моделі здатні функціонувати до 8 годин поспіль, дизельні — 10–15 годин. Не нехтуйте рекомендаціями виробника та не змушуйте обладнання працювати занадто довго. Тому генератори у Львові варто купувати з урахуванням особистих потреб.
  3. Враховуйте об’єм вихлопу. Чадний газ — смертельний ворог людей і тварин. Про нього треба пам’ятати, перебуваючи поряд з працюючими двигунами. Рекомендується розміщувати генератор не ближче ніж за 6 метрів від стін будинку. Менший об’єм викидів мають інверторні моделі — за умови правильно організованого відводу вихлопів, їх можна розміщувати навіть на балконах чи терасах. Однак додатково обов’язково встановіть в домі датчики чадного газу.

Правила встановлення і використання генератора вдома

  • Розміщуйте генератор на відкритому повітрі чи в приміщенні з примусовою вентиляцією та датчиками рівня чадного газу.
  • Надійно захистіть міні-електростанцію від контакту з вологою, опадами. Це стосується навіть моделей з кожухами. Переконайтеся, що електричний контур генератора заземлений.
  • Не розміщуйте поряд з приладом запаси пального будь-які горючі матеріали.
  • Торкайтеся генератора тільки сухими руками і виключно після його остигання (під час роботи обладнання сильно нагрівається). Якщо виникла необхідність терміново перенести ще гарячий агрегат, використовуйте товсті рукавички, бажано з діелектричним шаром.
  • Не відкривайте кришку бензобаку під час роботи пристрою. Це особливо сувора вимога для бензинових моделей: пари легкого палива дуже легко спалахують. Дозаправку можна проводити мінімум через 15–20 хвилин після відключення агрегату.
  • Своєчасно обслуговуйте міні-електростанцію: міняйте фільтри, доливайте мастило тощо. Не можна вмикати генератор, який має помітні пошкодження, оголені дроти.
  • Не робіть великих запасів палива. Бензин, що зберігається понад півроку, призводить до підвищеного утворення диму та кіптяви. Це не тільки робить вихлопні гази небезпечнішими, а й призводить до забруднення внутрішніх механізмів приладу.

Як бачите, правила безпеки при роботі з генератором дуже прості, проте їх необхідно неухильно дотримуватися. У цьому випадку ризик займання або вибуху агрегату, отруєння чадним газом зводиться до можливого мінімуму.